Oglasila se ministrica Hota-Muminović povodom pucnjave ispred škole u Sarajevu

18
Radiosarajevo.ba
Oglasila se ministrica Hota-Muminović povodom pucnjave ispred škole u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota-Muminović

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS oglasilo se nakon jutrošnje pucnjave u kojoj je jedan učenik ranio drugog iz vatrenog oružja.

Uz želje za što brži oporavak učenika koji je jutros povrijeđen u incidentu ispred Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu i Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da najoštrije osuđuju svaki vid nasilja.


"U narednom koraku, Ministarstvo će se pobrinuti da stručne službe škola pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja / neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika", saopćeno je iz Ministarstva.

NATO: Sjeverna Koreja poslala trupe da se pridruže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

NATO: Sjeverna Koreja poslala trupe da se pridruže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

Dodaju da će u daljem slijedu Ministarstvo od škole zaprimiti detaljne informacije kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika.

Pored toga, ispitat će se i efikasnost postojećih sigurnosnih protokola i, ako bude potrebno, implementirati dodatne mjere za poboljšanje sigurnosti.

"Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, te će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes učenika", navode u saopćenju.

Iz Ministarstva apeluju i na medije da se zaštiti identitet maloljetnih učenika sudionika.

"Također, apeluje se i na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom o važnosti sigurnosti i nenasilnog rješavanja sukoba, te da potraže pomoć i podršku stručnih lica u školi u rješavanju izazova sa kojima se suočavaju u roditeljstvu", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije