Mijatović: Izručenje Assangea imalo bi zastrašujući učinak na slobodu medija

Radiosarajevo.ba
Mijatović: Izručenje Assangea imalo bi zastrašujući učinak na slobodu medija
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dunja MIjatović

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava oglasila se izjavom u vezi sa slučajem Juliana Assangea.

Kazala je kako  s velikom pažnjom parti razvoj događaja, posebno optužbe protiv njega i zahtjev za izručenjem koji je Vlada Sjedinjenih Američkih Država podnijela Velikoj Britaniji. Osim vlastitog praćenja i analize, o ovom slučaju, kako je navela, dobila je i informacije medicinskih radnika, aktivista civilnog društva, branitelja ljudskih prava, novinarskih udruženja i drugih.

"Potencijalno izručenje Juliana Assangea ima posljedice ljudskih prava koje nadilaze njegov pojedinačni slučaj. U optužnici se postavljaju važna pitanja zaštite onih koji objavljuju tajne podatke u javnom interesu, uključujući i ona koja otkrivaju kršenje ljudskih prava. Široka i nejasna priroda navoda protiv Juliana Assangea, kao i djela koja su navedena u optužnici, zabrinjavajuća su jer se mnoga od njih tiču aktivnosti u srži istraživačkog novinarstva u Europi i šire. Slijedom toga, dopuštanje izručenja Juliana Assangea na ovoj osnovi imalo bi zastrašujući učinak na slobodu medija i moglo bi u konačnici ometati medije u izvršavanju zadaće informiranja i javnog čuvara u demokratskim društvima", navela je MIjatović. 

Donald Trump ponudio pomilovanje Assangeu uz uslov

Nadalje, navodi da bi svako izručenje situaciji u kojoj bi osoba bila uključena u stvarni rizik mučenja ili neljudskog ili ponižavajućeg postupanja bilo u suprotnosti s člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima.

"Posebni izvjestitelj UN-a za torturu i druga okrutna, neljudska ili ponižavajuća postupanja ili kazne jasno je pojasnio kako smatra da i uvjeti za pritvor u Sjedinjenim Državama i kazna koja će vjerojatno biti izrečena Julianu Assangeu predstavljaju takvu stvarnu opasnost. Obzirom na implikacije slobode tiska i ozbiljnu zabrinutost zbog postupanja kojem bi Julian Assange bio izložen u Sjedinjenim Državama, moja procjena povjerenika za ljudska prava je da ga se ne bi trebalo izručiti, navela je MIjatović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije