Mijatović: Istraga u slučaju zlostavljanja u Pazariću mora dovesti do odgovornih

Radiosarajevo.ba
Mijatović: Istraga u slučaju zlostavljanja u Pazariću mora dovesti do odgovornih
Arhiv / Dunja Mijatović

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, povodom šokantnog otkrića zlostavljanja pacijenata u Zavodu Pazarić pozvala je vlasti Federacije BiH da djeluju urgentno.

"Efektivna istraga u ovom slučaju zlostavljanja u ovoj instituciji mora dovesti do odgovornih za ovaj slučaj. Drugo, nadležni moraju urgentno napraviti napredak na zatvaranju svih takvih institucija i reformi sistema zaštite djece u skladu sa standardima ljudskih prava. Osobe izolirane u takvim institucijama pate od osjećaja napuštenosti i zanemarenosti", poručila je Dunja Mijatović.

Bosna i Hercegovina bi trebala osigurati da sva djeca s hendikepom žive u porodičnom okruženju, kazala je Mijatović pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih Naroda o pravima osoba s hendikepom.

"U slučaju da porodica nije u stanju da osigura brigu nad djetetom s hendikepom, svi mogući napori trebaju se uložiti da se pruži alternativa zaštita unutar šire porodice, a u slučaju da i to propadne, unutar zajednice", zaključila je Dunja Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije