Oglasila se Agencija: Mogu li biti objavljena imena onih koji krše naredbe

Radiosarajevo.ba
Oglasila se Agencija: Mogu li biti objavljena imena onih koji krše naredbe
FOTO: Fena / Petar Kovačević

Nakon najava da će se javno objavljivati imena osoba koje krše mjeru izolacije, oglasila se i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.

Njihovo saopćenje, koje potpisuje direktor Agencije Petar Kovačević, prenosimo u cjelosti:

"Podaci o zdrastvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i kao takvi imaju i posebnu mjesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Trenutno su se nametnula dva pitanja u kontekstu zaštite ličnih podataka i aktivnosti nadležnih na sprečavanju širenja pandemije korona virusa.

Prvo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o osobama koja krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih organa.

Agencija je mišljenja da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o licima koja krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih organa. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka, a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon.

Drugo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o svim licima koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji.

Agencija je mišljenja da zaštita ličnih podataka ne spriječava nadležne organe da preduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koja nas je zadesila. Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom obezbijede zakonitu obradu ličnih podataka.

Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim licima koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. S tim u vezi, Agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10.

Nameće se pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim licima koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdrastveni sistem.

Da bi se pacijent obratio ljekaru i sa njim podijelio informacije, koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni, tj. za liječenje.

Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može lice odvratiti da se obrati stručnom licu. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druga lica čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti.

Apelujemo na nadležne da posvete dužnu pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije