Održana sjednica štaba u RS-u - donesena odluka o preventivnim mjerama

0
Radiosarajevo.ba
Održana sjednica štaba u RS-u - donesena odluka o preventivnim mjerama
Foto: AA / Banja Luka

Štab za vanredne situacije u RS-u je na današnjoj sjednici razmatrao epidemiološku situaciju u ovom entitetu te je donio odluku da produži sve preventivne mjere do 2. novembra s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Na sjednici je donesen Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim koronavirusom u RS-u.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Štab za vanredne situacije, naveli su.

Štab za vanredne situacije ovog entiteta prihvatio je Informaciju o potrebi raspodjele prehrambenih namirnica (ulje, šećer, brašno) koje se nalaze u skladištu Crvenog krsta RS. Raspodjela namirnica izvršiće se prema domovima učenika i studentskim domovima u RS-a, humanitarnim udruženjima, gradskim, opštinskim organizacijama i javnim kuhinjama Crvenog krsta RS-a.

Budući da je preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a navedeno da je potrebno pratiti, pored ostalih simptoma, i tjelesnu temperaturu učenika i radnika u vaspitno-obrazovnim ustanovama, Štab je odobrio da Institut isporuči Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a beskontaktne toplomjere, koje ima na raspolaganju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije