Održana redovna sjednica Predsjedništva BiH: Cvijanović će predstavljati BiH u New Yorku, Dohi...

2
Radiosarajevo.ba
Održana redovna sjednica Predsjedništva BiH: Cvijanović će predstavljati BiH u New Yorku, Dohi...
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva BiH

U Sarajevu je danas održana druga redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv premijera Islanda za učešće na 4. summitu šefova država i vlada zemalja Vijeća Evrope koji će se održati u Rejkjaviku 16. i 17. maja 2023. godine.

Prihvaćen je i poziv emira Države Katar, šeika Tammina bin Hamada Al-Thanija, za učešće na drugom dijelu V konferencije Ujedinjenih nacija o manje razvijenim zemljama na nivou šefova država i vlada, koja će se održati u Dohi od 5. do 9. marta 2023. godine.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za učešće na UN konferenciji o srednjoročnom sveobuhvatnom pregledu implementacije ciljeva međunarodne dekade za akciju „Voda za održivi razvoj“ 2018-2028, koja će održati u New Yorku, od 22. do 24. marta 2023. godine. Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Azerbejdžan za učešće na Sastanku NAM kontakt-grupe, koji će se održati u Bakuu od 1. do 3. marta 2023. godine.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na ovim konferencijima i summitima će predvoditi srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske intergracije Vijeća ministara BiH.

Sjednica Predsjedništva BiH
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo Informaciju u vezi sa aktivnostima u procesu repatrijacije, resocijalizacije, rehabilitacije i reintegracije državljana Bosne i Hercegovine povratnika iz zone sukoba Sirije i Iraka. Predsjedništvo BiH prepoznaje potrebu koordinisanog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se osigurao siguran povratak u BiH, kao i reintegracija državljana BiH i onih koji imaju zakonsko pravo na državljanstvo BiH (djeca bez roditeljskog staranja), a koji trenutno borave u veoma teškim uslovima u kampovima i pritvorskim jedinicama u Siriji i Iraku. Predsjedništvo BiH poziva Koordinacioni tim za razvijanje sistema i procedura povratka državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, da preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala zaštita prava državljana Bosne i Hercegovine koji borave u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Protokolu o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih plinova i bakterioloških metoda ratovanja, kao i Odluku o o pristupanju Protokolu u vezi sa izmjenom člana 50. (a) i člana 56. Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Projektnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu u vezi implementacije Programa tehničke saradnje (TCP) - „Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja“.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora o grantu (Regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Predsjedništvo BiH
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Predsjedništvo BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije