Održana konferencija "Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija"

2
FENA
Održana konferencija "Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija

Konferencija Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija, koja se održava u ponedjeljak, 14. i utorak, 15. oktobra, u glavnom gradu BiH, pobudila je veliki interes kompanija iz obje zemlje.

U okviru konferencije planirana su obraćanja zvaničnika, prezentacije poslovanja i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i Maleziju, dok će drugog dana biti održani poslovni sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da se među sektorima za saradnju s Malezijom ističe turizam, ali i da postoji i mnogo prostora za obrazovnu i tehnološku saradnju.

Ideja za ručak: Jamie Oliverova "ukusna" piletina s bijelim lukom spremna za samo 18 minuta

Ideja za ručak: Jamie Oliverova "ukusna" piletina s bijelim lukom spremna za samo 18 minuta

Prisjetio se da je prije nekoliko godina od bivšeg premijera Malezije Muhameda Mahatira dobio savjet da zemlje trebaju staviti u fokus tehnološki napredak, digitalizacju i učenje stranih jezika ako se žele razvijati ekonomski.   

"Malezija je primjer kako je oslanjanjem na domaće snage moguće postati razvijena svjetska sila prepuna različitih ekonomskih prilika", naveo je Konaković. 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Eglić rekao je da će na poslovnim sastancima, planiranim za sutra, učestvovati predstavnici više od 50 kompanija iz BiH i preko 25 iz Malezije. 

Naveo je da je trgovinska razmjena dviju zemalja u prethodne tri godine upetorostručena i dostigla je 10 miliona eura, što je vrlo malo i na nama da je povećamo.

Egrlić je precizirao da proizvodi vojne namjenske industrije čine više od 60 posto bh. izvoza u Maleziju. 

Predsjednik Poslovnog vijeća Malezija - BiH Tan Sri Muhamed Al Amin Bin Abdul Majid pojasnio je da ta organizacija ima 20 odbora koji okupljaju kompanije iz različitih sektora privrede. 

Dodao je da je planirano da u toku konferencije bude održano više od 100 poslovnih sustreta s predstavnicima bh. kompanija. 

Posjetu Bosni i Hercegovini i poslovne susrete organizovali su VTKBiH i Poslovno vijeće Malezija - BiH s ciljem unapređenja privredne saradnje, mogućnosti ulaganja, kao i povećanja postojećeg obima vanjskotrgovinske razmjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije