Održana komemoracija prof. dr. Omeru Nakičeviću: "Uvijek je imao viši cilj, a to je znanje"

0
Radiosarajevo.ba
Održana komemoracija prof. dr. Omeru Nakičeviću: "Uvijek je imao viši cilj, a to je znanje"
Foto: MINA / Održana komemoracija prof. dr. Omeru Nakičeviću

Program sjećanja povodom smrti emeritusa prof. dr. Omera Nakičevića održan je danas u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Prisutnim su se obratili dekan Fakulteta prof. dr. Mustafa Hasani, prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Adnan Jahić i prof. dr. Dževad Hodžić, u ime reisul-uleme i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Moramo istaći doprinos profesora Nakičevića ukupnoj obrazovnoj misiji i djelovanju Islamske zajednice ali i naučno-istraživačkim projektima Islamske zajednice, ali i šire akademske zajednice u Bosni i Hercegovini. Značajno je zadužio sve naše obrazovne ustanove i Islamsku zajednicu u cjelini", poručio je ovom prilikom prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

Reperski dvojac Jala Brat i Buba Corelli ulazi na novo tržište: Lansirali sok zanimljivog naziva

Reperski dvojac Jala Brat i Buba Corelli ulazi na novo tržište: Lansirali sok zanimljivog naziva

Dodao je da nas je profesor zadužio i "putem svojih učenika i studenata, na koje je izvršio često dalekosežan utjecaj svojim podsticajima, ohrabrenjima, strogim zahtjevima, a istovremeno šarmom vlastite strogosti, otmjenosti, životne i profesionalne discipline i radne energije".

"Na mnoge studente i učenike je utjecao prvenstveno kao pedagog i učitelj, vjerodostojno im prenoseći svoju temeljnu poruku - život koji je prema islamskom učenju ulaganje, a ne trošenje, mora imati cilj kao svoje vitalno uporište, a onda slijede rad, borba strpljenje, disciplina, ustrajnost, privrženost, koje je profesor zahtjevao, svjedočeći ih vlastitim životom, životom koji je bio velik, ispunjen iskušenjima, uspravan i dostojanstven", akcentirao je Hodžić. Dekan Hasani ovom prilikom podsjetio je na veliko naslijeđe profesora Nakičevića, ističući da je u njemu primjer za sve nas.

Klanjana dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću

Klanjana dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću

"Njegovo naslijeđe je veliko, razuđeno u smislu različitih polja djelovanja, jer je on bio profesor, naučnik, istraživač, pisac, odgajatelj, rukovodilac, dekan, neko ko je vodio razne projekte, neko ko je volio da se druži s ljudima, posebno s mlađim kako bi ih poticao na rad, učenje, znanje. Bio je vrlo zahtjevan čovjek, bio zahtjevan i kao profesor, tražio je od nas da puno radimo, ali smo ga svi voljeli, jer je bio principijelan, dosljedan", izjavio je dekan Hasani.

Poručio je da je profesor Nakičević uvijek imao viši cilj - a to je potreba za znanjem. "Nije se bavio ljudima, bavio se idejama i projektima. To je velika karakteristika. Deset godina je bio u zatvoru, i poslije tih zatvorskih dana je često bio izložen raznim situacijama. Nevjerovatno, ljudima nije zamjerao, to je ljudska veličina. Imao je šta kome zamjeriti, ali je uspio da nadiđe, da oprosti, da kontekstualizira ljudska ponašanja oko sebe, to jeste njegova veličina, taj primjer bi danas mnogi trebali da slijede", naglasio je Hasani, te dodao da je profesor Nakičević neizmjerno volio Fakultet, te da je iza sebe ostavio uspješno provedene značajne, velike projekte, među kojima je obnova zgrade Fakulteta.

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

Kako je kazao prof. dr. Hasanović, danas ima dosta naučnika koji se bave hadisom i kulturnom historijom muslimana, te postoji nada da će koliko-toliko u poljima biti nadomješten gubitak kojeg osjeća akademska zajednica u Bosni i Hercegovini smrću prof. dr. Omera Nakićevića.

U Sarajevu umro profesor Omer Nakičević

U Sarajevu umro profesor Omer Nakičević

"Ali, nažalost, dugo će trebati da se nadomjesti snaga ličnosti koju je svakim svojim činom, pokretom i riječju pronosio prof. dr. Omer Nakičević", kazao je Hasanović. Dodao je da ne smijemo zaboraviti riječi profesora Nakičevića "Čovjek se mora truditi da bude najbolji u svojoj struci ako hoće da uspije, a najbolji se ne biva tek tako, nego se mora uložiti mnogo rada, mora se smisleno provoditi vrijeme, koristiti ga što bolje dok se može".

"Rahmetli profesor je bio paradigma Bošnjaka, vjernika, naučnika i pedagoga koji je cijeli svoj život u potpunosti posvetio obrazovanju mladih generacija, koji je jasno znao svoj cilj i nije se ustručavao podnijeti i najveće žrtve kako bi taj cilj ostvario. Bio je Omer svoga vremena", kazao je Hasanović. Prof. dr. Adnan Jahić kazao je da smrću prof. dr. Nakičevića Bosna i Hercegovina i Bošnjaci ostali bez jednog od najsvjetlijih predstavnika intelektualne aristokratije, a Islamska zajednica bez znalca bogate islamske baštine.

"Njegova sjajna bibliografija i akademska karijera svjedoče o vrijednostima za koje se zalagao. Profesor Nakičević zaslužuje da bude uklesan zlatnim snovima u analima predanog rada i posvećenosti islamskim naukama i tradiciji, a budućim generacijama ostaje da iskoriste potencijal njegovog naslijeđa", akcentirao je on. Program je moderirala prof. dr. Zehra Alispahić, a nakon obraćanja, proučena je i hatma-dova.

Profesor Omer Nakičević umro je 23. augusta u 98. godini života, a njegovom smrti Islamska  zajednica u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ostali su bez uglednog profesora, istaknutog i društveno angažiranog intelektualca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije