Održana Czech Water Days konferencija u Doboju

0
Radiosarajevo.ba
Održana Czech Water Days konferencija u Doboju
Foto: Ambasada Češke Republike / Održan Czech Water Days

U Doboju se jučer, 25. maja, održao događaj pod nazivom Czech Water Days, tokom kojeg se razgovaralo o perspektivi razvoja vodovodne infrastrukture u BiH i savremenim tehnologijama za vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda.

Među učesnicima događaja su bili predstavnici opština, predstavnici razvojne zajednice u Bosni i Hercegovini, i predstavnici kompanija iz Republike Češke i Bosne i Hercegovine.

Češka je jedan od glavnih razvojnih partnera koji se u Bosni i Hercegovini bave problematikom vode i sanitacije. U okviru programa razvojne saradnje, Republika Češka svake godine ulaže skoro 2 miliona eura u razvoj vodoprivredne infrastrukture i njeno upravljanje u Bosni i Hercegovini.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

U okviru razvojnih projekata Republike Češke, na primjer, proširen je vodovod u Gradišci, rekonstruisano je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, a u toku su radovi na proširenju i rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje pitke vode u Tesliću. Upravo iz tog razloga, u sklopu programa događaja je i terenska posjeta referentnom projektu Češke razvojne agencije u Gradačcu koja je planirana za danas.

Održan Czech Water Days - undefined

Foto: Ambasada Češke Republike: Održan Czech Water Days

Prilikom svog uvodnog govora, Ivana Hlavsová, ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini je izjavila: „Želja nam je da predstavimo ono što smo postigli u okviru naših aktivnosti, ali uglavnom da razgovaramo sa Vama, našim gostima, o budućnosti i perspektivama razvoja infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Doprinos Republike Češke u oblasti vodosnabdijevanja i sanitacije u Bosni i Hercegovini nije samo u finansiranju projekata, već i u know-howu čeških kompanija koje realizuju ove projekte.“

Jedan od ciljeva Czech Water Days jeste doprinijeti jačanju kontakata između čeških i domaćih firmi i eksperata. Na događaju su svoje štandove predstavile češke kompanije koje se bave projektovanjem i izgradnjom vodovodnih i kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tehnologijama za održavanje i rekonstrukciju cjevovoda i uslugama zaštite životne sredine; kao i prezentacija novih tehnologija u ovoj oblasti, navodi se u saopćenju Ambasade Češke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije