Održan sastanak ministara obrazovanja u Mostaru o sigurnosnoj situaciji: Doneseno 11 preporuka

1
Fena
Održan sastanak ministara obrazovanja u Mostaru o sigurnosnoj situaciji: Doneseno 11 preporuka
Foto: Fena / Omerović, Duraković i Hota-Muminović

Obrazovanje jednoglasno osuđuje nasilje i spremno je uhvati se u koštac s ovim problemom, ali u njegovo rješavanje trebaju se uključiti i druge institucije, poručila je u petak u Mostaru federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković nakon sastanka s predstavnicima županijskih ministarstava obrazovanja na kojem je doneseno niz zaključaka i preporuka o poduzimanju konkretnih aktivnosti na prevenciji nasilja nad djecom i među djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Ministrica Duraković pojasnila je kako je doneseno 11 konkretnih preporuka, koja će se naći i na sljedećoj sjednici Vlade FBiH, napomenuvši da obrazovanje ne može samo riješiti problem nasilja, niti je jedino odgovorni krivac, ni odgovorna uloga.

"Dakle, svi resori moraju biti uključeni i samo zajedno možemo učiniti dobre stvari i iznjedriti pozivne promjene", ocijenila je ministrica.

Pobjednik Eurosonga se vratio kući: Evo kako su Švicarci dočekali Nemu

Pobjednik Eurosonga se vratio kući: Evo kako su Švicarci dočekali Nemu

Kako je kazala, jedna od donešenih preporuka je u što kraćem roku organizirati Koordinaciju ministara obrazovanja i znanosti u FBiH, kontinuirano održavati zajedničke sjednice, da bi se pravovremeno razmjenjivale informacije o sigurnosnoj situaciji u odgojno-obrazovnim ustanovama, poduzimale konkretne aktivnosti i ujednačavao pristup zaštiti djece u FBiH.

Potom predložiti Vladi FBiH da se preraspodjelom osigura interresorno financiranje u prevenciji i sprječavanju nasilja u obrazovnim institucijama, kroz programe nenasilnog ponašanja. 

Također, izvršiti analizu kapacitiranosti pedagoško-psiholoških službi u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH te na razini FBiH hitno formirati Interresorni stručni tim koji će pripremiti okvirni plan prevencije vršnjačkog nasilja i nasilja u odgojno-obrazovnim institucijama.

Tužilaštvo TK traži jednomjesečni pritvor za oca učenika koji je upucao nastavnika

Tužilaštvo TK traži jednomjesečni pritvor za oca učenika koji je upucao nastavnika

Ministrica je rekla kako je jedna od preporuka i osnaživanje nastavnika koji bi trebali biti obučeni kako prepoznati znakove neprihvatljivog ponašanja, upravljati konfliktnim situacijama i uspostaviti pozitivnu kulturu učenja.

Po njezinim riječima, potrebno je inicirati da se u kurikulume za sve razine obrazovanja, koji su bazirani na ishodima učenja, integriraju sadržaji iz oblasti mentalnog zdravlja, prevencije i prepoznavanja znakova nasilja nad i među djecom, medijske pismenosti, te efikasnog i pravovremenog reagiranja na njih.

Uz navedeno, udžbenička i obrazovna politika mora biti senzibilizirana za temu prevencije vršnjačkog nasilja i nasilja u odgojno obrazovnim institucijama u Federaciji BiH, a potrebno je nastaviti i razvijati politike protiv nasilja.

Najavljena vanredna tematska sjednica nakon pucnjave u OŠ 'Lukavac Grad'

Najavljena vanredna tematska sjednica nakon pucnjave u OŠ 'Lukavac Grad'

Također, potrebno je pronaći najbolje modalitete za unapređenje sigurnog i prijateljskog okruženja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Preporukama je ukazano i na važnost suradnje s centrima za socijalni rad, policijom i lokalnim zajednicama.

"Ministarstva trebaju aktivno surađivati s centrima za socijalni rad, policijom, pravosudnim institucijama, lokalnim zajednicama, roditeljima i učenicima da bi se promovirala svijest o nasilju u društvu i potaknula suradnja u suzbijanju ovog problema", napomenula je Duraković.

Ministri su na kraju apelirali i na medijske djelatnike da u svojim izvještajima o temama o nasilju izvještavaju odgovorno i u skladu s profesionalnom etikom i standardima novinarstva, pogotovo kada je riječ o djeci.

"Bitno je da nastavimo kontinuirano raditi i razmjenjivati dobre prakse. Mi smo danas konstatirali da svi u kantonima imamo već određene dobre okvire unutar kojih radimo na prevenciji nasilja", ustvrdila je u izjavi za medije ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Smatra kako je bitno unaprijediti razmjenu dobrih praksi i snažno zagovarati da se i drugi resori aktivno uključe u ove devijantne društvene pojave, jer to nisu samo školske pojave.

"Veoma je važno da zajedno zagovaramo nenasilnu komunikaciju, da budemo zajedno predani u tome i da jačamo sve resurse, jer se škole ne mogu same iznijeti sa svim izazovima s kojima se suočavaju", ocijenila je Hota-Muminović.

Tužilaštvo TK se oglasilo o učeniku iz Lukavca i njegovom ocu: Ovo su koraci koje će poduzeti

Tužilaštvo TK se oglasilo o učeniku iz Lukavca i njegovom ocu: Ovo su koraci koje će poduzeti

Poručila je i kako će samo stabilne ličnosti nove generacije, koje će biti otporne na sve počasti savremenog društva, koje se ubrzano mijenja, biti u prilici da kreiraju nove vrijednosti u našem društvu.

"Svi smo svjedoci da sve ono što napravimo u obrazovanju ima direktne posljedice po cijelo društvo. Zato nam trebaju sredstva i zato nam trebaju obučeni, jaki profesionalci, kako u obrazovanju tako i u drugim resorima",  kazala je ona.  

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona također se složio da problem nasilja u društvu nije samo problem obrazovnih institucija.

"Nasilje ne smije biti samo problem na Tuzlanskom kantonu. U protekla dva dana osjećali smo se usamljeni. Drago mi je da se uključio federalni dio vlasti i dao nam podršku. Nasilje je problem svih administrativnih jedinica u BiH, problem je cijele BiH i regije. Važno je da napravimo sondiranje propisa, od lokalne do federalne razine i da vidimo gdje su kritične točke. Kada institucije donesu sve mjere, onda nema tko provesti mjere. Moramo biti spremni dati odgovor na to i kada eliminiramo ove tačke moći ćemo pravovremeno reagirati i spriječiti događaje kakvi su se nedavno dogodili u Lukavcu", kazao je ministar Omerović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tragičnom događaju u Lukavcu samo je kratko kazao kako je centar za socijalni rad preuzeo aktivnosti o tome da zbrine dječaka u ustanovu koju odrede u skladu s propisima.

"Mi se još uvijek molimo za zdravlje nastavnika koji je povrijeđen i nadamo se da će biti bolje", dodao je tuzlanski ministar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije