Održan koncert SNSD-a na kojem su pozvana djeca iz banjalučkih škola

Radiosarajevo.ba
Održan koncert SNSD-a na kojem su pozvana djeca iz banjalučkih škola
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, press konferencija - 22. mart 2022.

Maturanti banjalučkih srednjih škola dobili su poziv da prisustvuju večerašnjoj zabavi, koja se održava u prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u entitetu RS, koju vodi Milorad Dodik.

Nije poznato ko je podijelio pozivnice. Ono što je poznato je da je za učenike ulaz besplatan.

Na pozivnici koja je podijeljena učenicima se navodi da će maturanti imati priliku osvojiti i nagrade, poput maturskog odijela ili haljine, besplatno šminkanje, fotografisanje. Uvjet je da maturanti ostave lične podatke – ime, prezime, broj telefona, e-mail i napišu čime se žele baviti u životu.

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Ovogodišnji maturanti imaju 18 ili 19 godina i prvi put će ove godine u oktobru, kada bi trebali da se održe opšti izbori, moći glasati.

“To je za mene vrbovanje. Meni je to jadno, bijedno, čemerno. Razumijem da su željni glasova i da imaju panični strah od gubitka vlasti. Degutantno je to da vuku omladinu u svoje kandže”, kazala je za Radio Slobodna Evropa Ljiljana Sabljić Tešanović, majka maturantice srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci koja je dobila pozivnicu.

Dodala je da je kao roditelj ne bi dozvolila da joj dijete ide na takve zabave, piše N1.

“Sreća, pa se moja kći tome ismijava. Ona tu muziku i na sluša. Milica (Pavlović) je ta neka pjevačica koja pjeva ‘od Silvane do Nirvane’. Ona će izvući nagrade i usrećiti maturante, koji moraju ostaviti lične podatke. Ne treba biti previše pametan. Uzimaju podatke ‘na foru’ koje će iskoristiti za krađu glasova izborima”, smatra Sabljić Tešanović.

Inače, zvanična maturska večer koju organizuju škole je u maju.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS nisu odgovorili na pozive RSE da pojasne da li je zakonski moguće bez dozvole škole dijeliti pozivnice za zabave. I u banjalučkoj gimnaziji nisu odgovorili na poziv da komentiraju cijeli slučaj.

Poslovna tajna SNSD-a

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, kazao je za RSE da o toj žurci u Banjaluci nema nikakvu informaciju. Što se tiče organiziranja te i sličnih zabava, na kojima bi se “vrbovali” novi članovi, Kovačević tvrdi da kao SNSD tako nešto nikad nisu radili.

Iz Gradskog odbora te stranke su potvrdili za RSE da je u njihovom vlasništvu poslovni prostor u kojem se organizira matursko veče. I oni navode da “s tom žurkom nemaju ništa”, ne želeći odgovoriti na pitanje ko je organizator, pozivajući se na poslovnu tajnu.

“Prostor (u kojem se organizuje) mi možemo da izdajemo različitim organizatorima. Ne smijem da dajem podatke o organizatoru”, kazala je za Radio Slobodna Evropa Jelena Dužinović, glasnogovornica Gradskog odbora SNSD-a.

No, banjalučkog advokata Daria Sandića zanima ko je organizator maturske večeri. Zbog toga je uputio zahtjeve inspekciji, Ministarstvu unutrašnjih poslova bh. entiteta RS, Komunalnoj policiji, Gimnaziji, ombudsmenu za zaštitu djece i Uredu visokog predstavnika (OHR), da reaguju i spriječe “zloupotrebe i nezakonito ponašanje”.

Za Radio Slobodna Evropa kaže da će nakon što sazna ko je organizator, podnijeti i krivične prijave tužilaštvu.

“‘Neko’ neovlašteno organizuje muziku u stranačkim prostorijama koja nema dozvolu za ovu djelatnost, ne zna se da li može obavljati ovu djelatnost, nema saglasnost nadležnih gradskih organa. Uopšte se ne zna ko je taj ‘neko'”, naveo je Sandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije