Održam Forum "Održive povratničke zajednice u bh. entitetu RS"

0
AA
Održam Forum "Održive povratničke zajednice u bh. entitetu RS"
FOTO: AA / Održan Forum u Doboju

U Doboju, u Bosni i Hercegovini, danas je otvoren forum pod nazivom "Održive povratničke zajednice u entitetu Republika Srpska (RS) - izazovi i perspektive" u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, pojasnio je da je u pitanju godišnji forum na kome predstavljaju program rada iz proteklog perioda i planove za narednu godinu onima koji na neki način predstavljaju povratničku zajednicu na području entiteta RS. U ovom slučaju su to izabrani odbornici u skupštinama opština i gradova RS, izabrani narodni poslanici, delegati i aktivisti u nevladinim organizacijama, politički predstavnici.

"Kroz prijedloge i sugestije mi koristimo zaključke kako bi početkom naredne godine pri usvajanju programa Vlade Federacije BiH za podršku procesu povratka uvažili mišljenje izabranih zvaničnika sa lokalnog nivoa", rekao je Ramić.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Dodao je da je za područje FBiH briga o raseljenim licima jednostavnija jer imaju adekvatnu saradnju sa načelnicima opština.

"Novina u ovogodišnjoj konferenciji jeste da ćemo više pažnje posvetiti saradnji sa dijasporom, institucionalnom povezivanju i nadam se da će tu, i mišljenja lokalnih predstavnika koji imaju značajnije kontakte i saradnju sa dijasporom, poslužiti da i mi kvalitetnije pripremimo svoje programe", kazao je Ramić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je istakao da se rado odazvao da pruži podršku projektima koji će se odnositi na dalju podršku održivom povratku.

"Bh. društvo i građani u Bosni i Hercegovini su pogođeni različitim problemima, najranjiviji dio tog društva jesu povratnici, tako da je to jedan poseban segment društva kojem moramo posvetiti posebnu pažnju. Bez ostanka manjinskog u RS-u Bošnjaka i Hrvata, i Srba u FBiH, ustvari nema zanavljanja, obnove, integracije multietničke supstance BiH, tako da je ovaj najranjiviji dio bh. društva ustvari i šansa da se u velikoj mjeri zanovi i ono društvo kako ga se sjećamo prije rata", pojasnio je Izetbegović.

Naglasio je da su potrebne finansije.

"Potrebni su projekti koji se direktno odnose na zapošljavanje ljudi, potreban je nastavak izgradnje infrastrukture, projekti koji se odnose na sigurnost. Dakle, jedan multidisciplinaran pristup, ali mislim da je sve lakše kada se osiguraju potrebna sredstva. Tako da će naš poseban fokus biti na tome da se osiguraju sredstva za sljedeća dva mandata, za sljedećih osam godina", rekao je Izetbegović.

Na godišnjem forumu predstavljen je rad ministarstva u protekloj godini, kao i planovi za 2022, a planirano je održavanje tri panela na teme: “Izborni sistem – status i uključenost povratnika“, “Saradnja sa iseljeništvom/dijasporom“ i “Obrazovanje, mladi i pronatalitetna politika – održivost povratka“.

"Razgovarat ćemo o svemu što smo radili do sada i što moramo uraditi do opštih izbora koji nas čekaju sljedeće godine. Nažalost porast svih nas u Bosni i Hercegovini je činjenica da još uvijek imamo Ministarstvo za izbjeglice i što 20 godina nakon rata nismo riješili gorući socijalni i društveni problem reintegraciju bh. društva" kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, uvodničar u panelu “Izborni sistem - status i uključenost povratnika“.

Prema njegovim riječima u pitanju je problem bh. društva koji je moguće samo zajednički riješiti.

"Ovo su teme o kojima moramo svi pričati, ovdje nema vlasti i opozicije", dodao je Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije