Ćamil Duraković o Zakonu o podršci povratnicima u Srebrenicu

5
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković o Zakonu o podršci povratnicima u Srebrenicu
AA / Ćamil Duraković

Predstavnici Naroda i Pravde, SDP-a BiH i Naše stranke zajedno sa samostalnim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo u skupštinsku proceduru uputili su Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu.

U objavi na svom Facebook profilu, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, Ćamil Duraković podržao je ovaj prijedlog.

Kako je istakao usvajanjem ovog Zakona, licima sa mjestom prebivališta u Srebrenici će biti omogućena besplatna zdravstvena zaštita u svim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, kao i besplatno visokoškolsko, dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje u svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Pored toga, predviđena je naknada roditeljima/starateljima troje ili više maloljetne djece (15% od prosječne plate na području F BiH, po djetetu), ali i porodiljama (dvije prosječne plate na području F BiH).

Također, Kanton Sarajevo će preuzeti do 50% troškova poslodavaca za zaposlenike, te troškove najma stambenog prostora (20% od prosječne isplaćene neto plate na području F BiH) za lica određene struke i zanimanja za čijim radom postoji posebna potreba, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje u Srebrenici.

"Velika je ovo i konkretna pomoć Srebrenici. Hvala svima koji su učestvovali u kreiranju ovog dokumenta i uvjeren sam da će 27. aprila Nacrt zakona biti usvojen jednoglasno, a da ćemo nakon toga zajedno učestvovati u javnoj raspravi kako bi finalni tekst Zakona bio što kvalitetniji, efikasniji i svrsishodniji", poručio je Duraković

Ovaj nacrt zakona predviđen je na dnevnom redu sjednice Skupštine KS zakazane za 27 april.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije