Rijaset Islamske zajednice: Određene cijene hadža i kurbana

Radiosarajevo.ba
Rijaset Islamske zajednice: Određene cijene hadža i kurbana
Foto: Rijaset IZBiH / Islamska zajednica u BiH
U Sarajevu je danas održana 45. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na kojoj je razmatrana i usvojena informacija Ureda za hadž i umru o dosadašnjim pripremama za hadž 1439. hidžretske godine, odnosno 2018. godine.

Ured za hadž i umru je po predviđenoj dinamici rada izvršio sve potrebne pripreme i poduzeo neophodne radnje za organizaciju hadža u tekućoj godini.

Rijaset je donio odluku o broju hadžija koje će ove godine u dogovoru s nadležnim vlastima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji obaviti hadž i odredio cijenu hadža u iznosu od 8.150 KM.

Na sjednici je određena i cijena kurbana za 2018. godinu koja će iznositi 350 KM u BiH, odnosno 180 eura u dijaspori.

Prihvaćen je i Plan upisa studenata u akademskoj 2018/2019. godini na fakultetima čiji je osnivač IZ u BIH, a Rijaset je raspravljao o formiranju novih džemata i preimenovanju postojećih na prijedlog MIZ Olovo i MIZ Tešanj.

S obzirom da je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedan od osnivača Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) i da je nadležan za davanje saglasnosti na imenovanje direktora ustanove, data je saglasnost za imenovanje Mevludina Joldića na poziciju direktora ove javne ustanove.

Također je data saglasnost za imenovanje Ševke Sulejmanovića na poziciju direktora Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli. Razmatrana su i neka druga pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Rijaseta među kojima su i pitanje premještaja Dževade Šuško u Upravu za vanjske poslove i dijasporu te imenovanje Elvira Duranovića v.d. direktorom Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka do provođenja konkursne procedure izbora novog direktora.

Razmatrani su i zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije