Špirić: Sjednica Parlamenta košta gotovo 100.000 KM, sramota da se ne održavaju

Radiosarajevo.ba
Špirić: Sjednica Parlamenta košta gotovo 100.000 KM, sramota da se ne održavaju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nikola Špirić
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da je sramota da se dvije hitne sjednice ovog doma Parlamenta BiH ne održavaju kada svaka od njih košta gotovo 100.000 KM.

"To je puna neodgovornost prema građanima BiH i govori o tome da ostatak koalicije, koja je uz pomoć stranaca `sklepana` nakon prošlih izbora, u raspadu. Bojim se da BiH naspram neusvajanja izmjena Izbornog zakona u skladu sa preporukama Ustavnog suda ulazi u veliku krizu", rekao je Špirić.

Špirić je ocijenio da Predstavnički dom danas nije imao drugog izlaza nego da raspravu o temi "Privremeni izvještaj Europske komisije 2018" pomjeri za prvu narednu redovnu sjednicu.

"Današnja sjednica Predstavničkog doma je druga posebna koja se ne održava. Postavlja se pitanje ko to sve plaća - plaćaju građani BiH. Uporno upozoravam da je Predstavnički dom u entropiji i zapravo nema nikakvu ulogu što se tiče institucija BiH", rekao je Špirić novinarima.

On je naglasio da, "kada se zakaže posebna sjednica Predstavničkog doma za bilo koju tačku, a pogotovo o napretku na europskom putu, odnosno nazatku, kako piše u izvještaju Europske komisije, za predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i ministra inostranih poslova Igora Crnatka, te ostale ministre, ne bi trebalo biti prečeg posla nego da se vrate u zemlju i rasravljaju o izazovu kako ubrzati europski put", prenose Nezavisne novine.

"BiH opsjedaju migranti od Kladuše, Cazina, Bihaća do Banja Luke, Sarajeva, Trnova i Hercegovine, oni su u parkovima, kao da strategiju pravi ministar sigurnosti koji je izvan BiH. Kada će se ministri posvetiti svojoj zemlji i prestati da obmanjuju javnost u BiH", rekao je Špirić.

On je upozorio da je ono što je navedeno u izvještaju Europske komisije rezultat zajedničkog rada institucija BiH i međunarodne zajednice, odnosno Delagacije EU.

"Ne mogu oni u svoje zemlje slati izvještaje u kojim kažu da nema napretka. Pisano kažu da nema, a usmeno govore o napretku BiH i svako pravda svoje radno mjesto", dodao je Špirić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije