Odred policije Bosna: Bili su najbolji i najhrabriji. Išli su srcem na čelik

Radiosarajevo.ba
Odred policije Bosna: Bili su najbolji i najhrabriji. Išli su srcem na čelik
Foto: Velija Hasanbegović / Sa sinoćnjeg obilježavanja

Multimedijalnim performansom umjetnika i umjetnica grada Sarajeva, sinoć je u Domu policije obilježena 27. godišnjica formiranja Specijalne jedinice MUP R BiH, Odreda policije “BOSNA”

U programu koji je režirao Dino Mustafić odata je počast za 81 poginulog saborca jedinice među kojima je i jedna žena, dok su se priznati građani i građanke Sarajeva u video izjavama prisjetili značaja i doprinosa koji je jedinica dala u odbrani grada. Snimak događaja građani i građanke Sarajeva moći će pogledati večeras u programu TVSA sa početkom u 19 sati.

“Večeras se sjećamo najboljih među nama. Onih koji su dali svoje živote da bismo danas bili slobodni. Da su živi, danas bi bili roditelji, braća, sestre, bračni drugovi. Zbog toga se s pravom pitamo da li su oni vojnici sreće ili smo to mi. Kako god, mi ih nikada nećemo zaboraviti“, istakao je predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović koji se zahvalio svim umjetnicima i umjetnicama te publici što su učestvovali u programu.

Emotivnim govorom Alen Buća podsjetio je prisutne na svog oca Rašida Buću, karatistu, vicešampiona Evrope, koji je položio svoj život za Sarajevo i BiH 25. maja, 1992. kada je njemu bilo samo tri godine. On se zahvalio ratnim drugovima svoga oca koji sve ove godine nisu zaboravili na njega i majku. 

U iskrenim i emotivnim sjećanjima u video porukama neki od najistaknutijih ljudi tog vremena bili su saglasni da je specijalna jedinica „Bosna“ na početku agresije na BiH bila jedina koja je mogla i organizacijom i opremljenošću odgovoriti na napad mnogo jačeg neprijatelja. Mnogi su istakli da su dolaskom ove jedinice na linije odahnuli jer su ulijevali sigurnost i povjerenje gdje god bi se pojavili.

Svoje uspomene na ovu jedinicu podijelili su prof. dr. Mirko Pejanović, general Jovan Divjak, Miro Lazović, Avdo Hebib, Samir Avdić, Ismet Godinjak i dr. Bakir Nakaš, Senad Pećanin, Ismeta Dervoz, Admir Glamočak.

Uz pratnju Gudačkog kvarteta „Romanca“ Izudin Bajrović govorio je poemu Abdulaha Sidrana „Planeta Sarajevo“, dok je Aldin Omerović podsjetio na priču „Lovci na tenkove“ iz knjige „Sarajevski rulet“ Muhameda Gafića. Program su koreografski obogatile Amila Tezimehić i Ena Kurtalić, te muzičari Dino Šukalo i Eldin Huseinbegović, izvedbom poznatih pjesama „Pismo prijatelju“ i „Vojnik sreće“, dok je Mustafa Čizmić – Čizma otpjevao svoju „Grbavicu“. Posebno emotivne reakcije izazvala je scena čitanja imena specijalaca uključujući i 81 poginulog među kojima je i jedna žena uz a capella muzičku podlogu u izvedbi mezzosoprana Adelise Halilović.

„Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način bili dio ove godišnjice i doprinijeli da se na ovako poseban i dostojanstven način prisjetimo naših drugova“, istakao je Aidin Smailbegović, predsjednik Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“.

Ranije tokom dana, predstavnici jedinice posjetili su groblja i mezarja palih saboraca te istovremeno proveli vrijeme sa njihovim porodicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije