Odluka Ustavnog suda BiH o referendumu politički atak na RS

Anadolija
Odluka Ustavnog suda BiH o referendumu politički atak na RS
/ Nedeljko Čubrilović
Odluka Ustavnog suda BiH još uvijek zvanično nije dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema onome što je saopšteno za javnost sa sjednice Ustavnog suda BiH i što je objavljeno u medijima jasno je da je ova odluka još jedan politički atak usmjeren protiv RS i volje njenih građana, a ne odluka zasnovana na pravnim argumentima i činjenicama, izjavio je Nedeljko Čubrilovič, predsjednik Narodne skupštine RS.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština RS je konstatovala da se na referendumu 677.771 građana RS izjasnilo da želi da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS, "pa je odluka Ustavnog suda po zahtjevu člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića o poništavanju njihove demokratski izražene volje novi dokaz da se Ustavni sud stavlja u službu samo jedne politike i jednog naroda u BiH, ponašajući se kao naddržavni organ i jedan od rušilaca, a ne čuvara najvišeg opšteg pravnog akta države – Ustava".

U izjavi Čubrilovića dostavljenoj medijima navodi se i da ne postoji ustavno-sudska instanca koja sudi na osnovu politike, a ne prava, koja ocjenjuje istorijske i političke činjenice i koja poništava demokratski izraženu volju naroda i ukida odluke dobijene najvišim demokratskim institutom izjašnjavanja, u ovom slučaju referendumom građana.

"Paradoksalno je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije takođe po apelaciji lidera SDA, Dan RS proglasio neustavnim, a referendum zabranio, svojom najnovijom odlukom priznao taj isti referendum, stavljajući njegov rezultat van snage. Ako rezultat nekog čina stavite van snage, to de fakto znači da priznajete i sam čin", smatra Čubrilović.

U saopštenju iz Narodne skupštine RS navode da je "Ustavni sud BiH ranije neosnovano odbacio sve argumente Narodne skupštine RS iznesene u ovom sporu, pa i zahtjev za preispitivanje presude o Danu RS, što je još jedan dokaz da taj sud služi samo jednoj politici i samo jednom viđenju BiH kao države".

Naglašava se i da je jedino efikasno rješenje za "zaustavljanje preglasavanje i neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija i u kojem će se odluke donositi saglasnošću sudija iz sva tri naroda".

"Iskreno žalimo što pojedini lideri u RS najvjerovatnije nisu shvatili zbog čega u 'Službenom glasniku RS“ nije objavljen Izvještaj Republičke komisije o rezultatu referenduma, iako se radi Ustavom RS definisanoj proceduri. To nije učinjeno zbog toga što je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS pokrenuo proceduru povrede vitalnog nacionalnog interesa na ove akte Narodne skupštine. Tek nakon odluke Ustavnog suda RS steći će se uslovi da Izvještaj o rezultatu republičkog referenduma bude objavljen, ukoliko sud ne ospori navedene akte", stoji u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije