Međunarodna zajednica: Izbori u Stocu moraju biti provedeni što prije

Radiosarajevo.ba
Međunarodna zajednica: Izbori u Stocu moraju biti provedeni što prije
Predstavnici međunarodne zajednice oglasili su se povodom političke situacije u vezi s prekidom lokalnih izbora u Stocu.

Zajedničko saopćenje za javnost ambasada Velike Britanije, Savezne Republike Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije Evropske unije u  Bosni i Hercegovini, Ureda Visokog predstavnika i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, prenosimo u cijelosti.

"Jasno je da je, kao rezultat brojnih postupaka od 2. oktobra 2016. godine, građanima Stoca uskraćena demokratija. 

Imperativ je da izbori budu provedeni što je prije moguće, u skladu sa zakonom i u atmosferi poštovanja i smirenosti, koju karakterizira konstruktivni i inkluzivni dijalog.

Kao članovi međunarodne zajednice, pozivamo lidere svih lokalnih i državnih organizacija, uključujući i lidere političkih stranaka na svim nivoima, da ulože krajnje napore da osiguraju takav dijalog.

Najoštrije osuđujemo zapaljivu retoriku i bilo kakvu mogućnost nasilja. Odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući Centralnu izbornu komisiju i Apelaciono odjeljenje Suda BiH, se moraju poštivati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije