Odluka Suda BiH: Ministru Milošu Lučiću određen kućni pritvor

0
AA
Odluka Suda BiH: Ministru Milošu Lučiću određen kućni pritvor
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Miloš Lučić

Osumnjičeni Miloš Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.
 
Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 10. decembra proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Miloša Lučića (1986. godište), aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Sudija za prethodni postupak je danas u predmetu 'Miloš Lučić', a povodom prijedloga Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Milošu Lučiću, donio rješenje kojim se utvrđuje da se svrha objezbjeđenja prisustva osumnjičenog radi uspješnog vođenja krivičnog postupka može ostvariti i najstrožom mjerom zabrane koja se ogleda u sljedećem: zabrana napuštanja mjesta boravišta na adresi, kao i zabrana sastajanja sa određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku, kao i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

Ministar Miloš Lučić predat Tužilaštvu BiH

Ministar Miloš Lučić predat Tužilaštvu BiH

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba ili do nove odluke Suda BiH. Kontrola opravdanosti trajanja mjera će se vršiti svaka dva mjeseca.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vanpretresnom vijeću Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije