Odlučeno: KS se zadužio 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

3
Fena
Odlučeno: KS se zadužio 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Foto: Vlada Kantona Sarajevo / Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat "Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica".

Ministar finansija KS Emir Dedović je naveo da se Kanton zadužuje 25.000.000 eura na 15 godina s rokom otplate i tri godine grejs perioda.

Tvrdi da bi se uskoro moglo započeti s realizacijom jednog od najznačajnijih projekata koji se dugo zagovara te da je ovo zaduženje posljednji korak kada se govori o finansijskim sredstvima.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić negodovao je zbog novog zaduženja ističući da se ne zna ni koliko je sredstava utrošeno u rekonstrukciju postojeće pruge.

Tvrdi da proces rekonstrukcije treba biti transparentan te da ne može dobiti informaciju od ministra ni koja firma izvodi radove, ni ko je angažovao izvođače i podizvođače radova.

Također je naglasio da se u budžetu KS mogao naći novac za gradnju nove pruge, jer se u prošloj godini dalo 20 miliona KM kamata za kredite te da je iz prošle godine u tekuću preneseno 200 miliona KM.

Zastupnik Stranka za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić je kazao da određeni podatci između Ministarstva i izvođača radova mogu biti zaštićeni ukoliko je SKS dalo ovlaštenje Ministarstvu, ali je Zahiragić istakao da Skupština KS nije odobrila nešto tako.

Nihad Uk sa dnevnog reda povukao više zakona i odluku o zaštiti izvorišta 'Sarajevsko polje'

Nihad Uk sa dnevnog reda povukao više zakona i odluku o zaštiti izvorišta 'Sarajevsko polje'

Zastupnik Socijaldemokratske partije Samir Avdić istakao je da je to historijski projekt, te da se treba prekinuti s politiziranjem, jer će projekt olakšati kretanje mnogim ljudima.

Zastupnik SDA Faruk Kapidžić kazao je da je plan za izgradnju pruge Ildža - Hrasnica ucrtan zbog prijevoza radnika do fabrika, kojih više nema.

Također je dodao da je ucrtan i plan za izgradnju pruge Nedžarići-Dobrinja, gdje danas živi pet puta više stanovnika te da bi se pruga zbog dužine izgradila četiri puta brže.

Kapidžić tvrdi da vlast u KS ne gleda isplativost projekta, jer planira na kraju pruge u Hrasnici izmjestiti remizu kako bi zemljište na kojem se sada nalazi taj objekt prodali za izgradnju zgrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije