Odlične vijesti za Krajinu: Počinju radovi koji su se čekali više od 20 godina

1
Radiosarajevo.ba
Odlične vijesti za Krajinu: Počinju radovi koji su se čekali više od 20 godina
Foto: Prtscr/Youtube / Bihaćka zaobilaznica Jablanska - Mali Lug

Ljubo Pravdić, direktor Cesta Federacije, Ademir Toromanović direktor za tehničke polove ovog preduzeća i predstavnici  izvođača radova "Prijedorputevi" i "Kov-grad" iz Bužima potpisali su ugovor o izvođenju prve faze radova na izgradnji obilaznice u Bihaću, dionice Jablanska ulica – čvor Mali Lug – Čavkići veza na M14.  

Dionica obuhvata izgradnju glavne trase dužine 3,5 km s tri kružna toka i to: Jablanska ulica – Banjalučka i kružne raskrsnice Lugovi i Mali Lug. Vrijednost potpisanog ugovora je skoro 15 miliona KM, a novac je osiguran  iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Za eksproprijaciju zemljišta utrošeno 4,35 miliona maraka te 160.000 maraka za projektiranje, elaborate i saglasnosti. Ovo je jedan od najvažnijih poslijeratnih projekata za gradove Bihać i Bosanska Krupa ali i ostatak Krajine, zajednički je zaključak potpisnika ugovora.

"Posljednjih 25 godina slušamo o izgradnji ove ceste. Danas smo konačno stavili tačku na tu priču i krećemo s konkretnim radovima. Drago mi je da je ono o čemu smo tokom protekle godine pričali s premijerom Nerminom Nikšićem sada provodimo u djelo. Na ovaj način počinjemo izgradnju ne samo zaobilaznice u Bihaću nego i priključka na magistralni put Bihać – Bosanska Krupa odnosno izmještene dionice preko Srbljanskog platoa što je projekat koji se nastavlja na ovaj za koji smo potpisali ugovor", rekao je u izjavi medijima gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.  

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Prema riječima Ljube Pravdića, direktora JP Ceste Federacije, zbog niza problema koje je nemoguće riješiti rekonstrukcijom magistalne ceste Bihać – Bosanska Krupa,  Vlada Federacije BiH odlučila je 2014. godine pokrenuti aktivnosti na izgradnji nove trase ceste preko Grmuško-srbljanskog platoa.

Da bi se ranije izgrađena dionica magistralne ceste spojila s novom, neophodno je izgraditi  dionice tretirane danas potpisanim ugovorom. Paralelno s aktivnostima na ovom projektu, intenzivno se radi na pripremnim radnjama za izgradnju dionice Veliki Radić – Vranjska dužine šest kilomtara, na teritoriji Grada Bosanska Krupa. Očekuje izdavanje urbanističke saglasnosti i dalji nastavak pripremnih aktivnosti za izgradnju.

"Projektna dokumentacija za ovu dionicu urađena je 2016-2019. godine, a projekat je kandidiran za finansiranje u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta FBiH. Dionicu od 18.5 km od Bosanske Krupe kandidirali smo u novi investicioni program o kojem pregovaramo s međunarodnim kreditnim institucijama. Očekujemo da će Vlada s ovim kreditnim sredstvima osigurati dovoljno sredstava za završetak kompletne trase", rekao je Pravdić.  

Oslobađanje PDV-a na prvu nekretninu: Šansa za mlade ili još jedno predizborno obećanje?

Oslobađanje PDV-a na prvu nekretninu: Šansa za mlade ili još jedno predizborno obećanje?

O tome je govorio i federalni premijer Nermin Nikšić koji je zajedno s Kemalom Hrnjićem, ministrom poljoprivrede, prisustvovao današnjem potpisivanju ugovora u ime Vlade Federacije BiH

"Iako je i dalje najznačajnija investicija izgradnja Koridora VC, nastojimo da ravnomjerno raspoređujemo sredstva koja imamo u Budžetu Federacije. Ne možemo dopustiti da i ostali dijelovi Federacije ostanu zapostavljeni. U tom smislu ranije je planirana izgradnja brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša", rekao je premijer Nikšić.    

Radovi na magistralnoj cesti između Bihaća i Bosanske Krupe kandidirani su  u okviru Investicionog programa za izgradnju, rekonstrukciju i rehabilitaciju magistralnih cesta FBiH 2025-2030, koji je trenutno u fazi preliminarnih razgovora s međunarodnim finansijskim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije