Odlazak u BL 9. januara: Dragan Čović tužan zbog komentara koje je čuo

Fena
Odlazak u BL 9. januara: Dragan Čović tužan zbog komentara koje je čuo
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je kako ga žalosti sve ono što je čuo u komentarima i analizama njegova posjeta Banjoj Luci povodom obilježavanja dana RS-a te da sve to "dovoljno govori o aktualnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH".

"Žalosti me što smo se još jednom pomalo vratili unazad. To je bila svečana akademija, a željelo se kroz to provući puno toga, i ratnog zločinstva, i ordenja, i sve što je kome palo na pamet da prokomentira ", kazao je Čović uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Dodao je kako želi stvarati ambijent povjerenja između tri naroda, a ne stalno pričati o vremenu rata i ratnim zločinima, i to 25 godina nakon tih užasnih događanja u BiH. Sve te komentare oko njegova posjeta Banjoj Luci Čović je, kako je kazao, shvatio i kao pokušaj da se zasjene neki drugi događaji te da se medijska pažnja prebaci na taj događaj.

"Što se tiče HDZ-a BiH, a siguran sam i HNS-a, mi ćemo nastaviti tražiti sve elemente jednakopravnosti u BiH, u suradnji s bošnjačkim narodom, prijateljima, a jednako tako i sa srpskim, i nitko nam neće određivati hoćemo li se mi pojaviti na nekoj svečanoj akademiji, na jednoj, drugoj ili petnaestoj lokaciji diljem BiH", poručio je Čović.

Odgovarajući na pitanje o formiranju Vijeća ministara BiH, kazao je kako je on osobno očekivao da će se ta priča brže završiti, no dok se to ne dogodi trenutno Vijeće ministara će, kao i svaka druga institucija izvršne vlasti, nastaviti raditi svoj posao.

"Što se tiče Federacije BiH i županija, mislim da možemo vrlo realno do kraja ovog mjeseca završiti bar onih pet županijskih prostora gdje imamo dominantu ulogu za donošenje odluke o uspostavi vlasti ", dodao je.

"Oni koji su naglas najavljivali da će moći napraviti vlast na jedan drukčiji način, imam osjećaj da su izgubili taj koalicijski kapacitet. To je ono što mi ne želimo izgubiti. Želimo imati taj partnerski kapacitet i sa svim bošnjačkim i sa srpskim strankama i tako ćemo se i dalje odnositi i nećemo dozvoliti da bilo koji događaj iz povijesti poremeti taj odnos", kazao je Čović.

Poručio je kako je Ustav osnova za sve, a da "sve druge izljeve osjećaja prema nekom prostoru, narodu ili prema nekom događaju svatko treba ostavi za sebe".

Inače, na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH govorit će se o aktualno-političkoj situaciji u BiH, funkcioniranju i uspostavi vlasti u BiH nakon Općih izbora, suradnji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora te pripremama za Sabor HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije