Odlazak dr. Đokanovića s Pedijatrije: Stigla reakcija i UKCS-a

Fena/Radiosarajevo.ba
Odlazak dr. Đokanovića s Pedijatrije: Stigla reakcija i UKCS-a
NAP / Dr. Dragan Đokanović
Proteklih dana, u javnosti je objavljena vijest kako je pedijatar dr. Dragan Đokanović 1. januara dao otkaz na Univerzitetskm kliničkom centru u Sarajevu (UKCS).

“S obzirom na to da ne želim da budem saučesnik jednog pogrešnog projekta; projekta koji je vrlo rizičan i koji, prema mom mišljenju, može rezultirati krajnje neželjenim situacijama, čak i tragedijom, neću potpisati novi ugovor o radu koji mi je pripremljen, a neću ni sudskim putem da štitim moj postojeći status. Odlučio sam da dam otkaz. Naravno, napuštanjem Kliničkog centra ne mijenja se moj odnos prema mom gradu, prema mom sportu i prema mojim brojnim prijateljima”, kazao je dr. Đokanović.

 

Ustvrdio je i kako se “stvaraju pretpostavke za epidemiju, da strada deset beba kao što se desilo 1985. godine...”. Problem je bila nova sistematizacija i reorganizacija ljekara na Pedijatrijskoj klinici.

 

Danas u se oglasili i iz UKCS-a iz kojeg navode kako se opravdanost reorganizacije u Pedijatrijskoj klinici ogleda, između ostaloga, u činjenici da Neonatološka služba na Klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) i Neonatalna intenzivna klinika na Pedijatrijskoj klinici predstavljaju dva segmenta zdravstvene njege novorođenčadi.

 

U pismu koje je direktorici UKCS-a Sebiji Izetbegović uputila šefica Pedijatrijske klinike 2 Feriha Hadžagić-Ćatibušić odbacuju se tvrdnje doktora Dragana Đokanovića iznesene u javnosti u kojima je on kritizirao reorganizaciju Klinike, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra.

 

Kako je pojašnjeno, oba segmenta zdravstvene njege novorođenčadi predstavljaju dio istog kliničkog puta pacijenta, budući da se sva ugrožena djeca rođena na GAK-u premještaju na Intenzivnu njegu Pedijatrijske klinike.

 

Nigdje u svijetu ne postoji Neonatološka služba na tercijarnom nivou, koja se bavi samo primarnom reanimacijom i transportom novorođenčadi. Takva je organizacija bilo gdje, uključujući i regiju jer svako porodilište na tercijarnom nivou ima intenzivnu njegu”, rečeno je u pismu.

 

Također, obje neonatološke službe se fizički nalaze pod istim krovom, s povezanošću porođajnih sala i Intenzivne njege liftom koji služi samo za transport novorođenčadi, a istovremeno ujedinjavanje službi omogućit će rotaciju neonatologa i edukaciju specijalizanata.

 

“Reorganizacija ne utječe na mogućnost intrahospitalnih infekcija, budući da se one preveniraju strogim epidemiološkim nadzorom, koji sa ovim nema nikakve veze. Naprotiv, povezivanjem će se omogućiti bolji uvid u situaciju na Odjelu patologije trudnoće, kao i u pojedinačnu historiju bolesti svakog novorođenčeta”, pojašnjava se nadalje.

 

Kako je istaknutom, reorganizacija će omogućiti bolje povezivanje majki smještenih na GAK-u i novorođenčadi na Intenzivnoj njezi, što uključuje ranu prehranu majčinim mlijekom i sve su to razlozi zbog kojih organizacije poboljšava, a ne ugrožava zdravstvenu zaštitu novorođenčadi.

 

“Činjenica je da Đokanoviću ne odgovara ovaj način reorganizacije, koji podrazumijeva drugačiji angažman za koji je potrebno provesti dodatnu edukaciju, što je njegov lični izbor i nikako ne može biti opravdanje da se ličnim razlozima ospori organizacija koja je su skladu s evropskim neonatološkim standardima”, naglašeno je.

 

Također je pojašnjeno da transporti ugrožene novorođenčadi s GAK-a često nisu bili adekvatni, zbog neprovođenja novih strategija zbrinjavanja i stabilizacije u porođajnoj sali, posebno kod prijevremeno rođene djece: “Očito da Đokanović nije spreman za primjenu savremenih standarda u zbrinjavanju ugroženih novorođenčadi, što podrazumijeva intenzivnu dodatnu edukaciju i viši stepen odgovornosti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije