"Odlazak borca za građansku BiH": Preminuo je Konstantin Jovanović

7
Radiosarajevo.ba
"Odlazak borca za građansku BiH": Preminuo je Konstantin Jovanović
Foto: Facebook / Konstantin Jovanović

Obavještavamo javnost da je u 72. godini preminuo veliki bosanskohercegovački novinar i naš drug Kostantin Jovanović, saopćeno je danas iz stranke Demokratske fronte.

Tim povodom, kako su naveli, "Demokratska fronta upućuje posljednji pozdrav našem drugu Kostantinu Jovanoviću!".

"Druže Kole, želimo da ti se zahvalimo što si se od osnivanja Demokratske fronte borio za ideju građanske Bosne i Hercegovine, vjerovao da su svi ljudi jednaki bez obzira na vjeru i naciju.

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Jedina podjela koju si priznavao bila je ona da ljude treba dijeliti na dobre i loše. Bio si prije svega, što znamo da je tebi i najviše značilo, dobar otac i divan prijatelj. Ostavio si iza sebe neprikosnovene temelje bosanskohercegovačkog novinarstva i dao izuzetan doprinos svojoj profesiji.

Mi ćemo ostati i dalje da živimo ideju u koju si ti svim srcem vjerovao, zajedno sa tobom u našim srcima", navodi se u poruci.

Konstantin Jovanović rođen je 3. novembra 1950. u Sarajevu, Gimnaziju završio u Tesliću, Fakultet političkih nauka, novinarski smjer, u Beogradu.

U bh. televizijskom novinarstvu bio je prisutan više od četiri decenije, obavljao je sve novinarske poslove i funkcije, a posebno se angažovao na edukaciji mladih kolega-novinara.

Od 1976. do 1993. na TV Sarajevo (današnja BHRT) radio je sve novinarske poslove, od saradnika do urednika i voditelja centralne informativne emisije i političkih programa. Izvještavao je iz Sarajeva za RFI. Krajem 1993. bio je jedini novinar iz BiH u projektu Evropske unije "Radio Brod". Radio je i kao dopisnik Glasa Amerike.

Učestvuje u formiranju TV OBN, radio je za Internews, Hayat TV, TVSA...

Portal Radiosarajevo.ba porodici i prijateljima izražava iskreno saučešće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije