Odbijeni amandmani Domovine: "Jezik bošnjačkog naroda" umjesto bosanskog jezika

Fena
Odbijeni amandmani Domovine: "Jezik bošnjačkog naroda" umjesto bosanskog jezika
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv / Skupština RS
Narodna skupština RS-a usvojila je danas Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali je entitetska vlada odbila amandmane kojima su poslanici Koalicije "Domovina" tražili od nadležnih u tom bh. entitetu da prihvate naziv bosanski jezik.

Tokom rasprave o ovom zakonu poslanici "Domovine" tražili su od entitetskog resornog ministarstva da prizna bosanski jezik u školama u RS-u, a koji koristi jedan od konstitutivnih naroda u ovom bh. entitetu - bošnjački narod.

Poslanik te koalicije Nedim Čivić je podsjetio da đaci bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu, jer im se u školska dokumenta ne upisuje bosanski jezik, iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo da zovu svoj jezik kako hoće.

Međutim, ministar provjete i kulture RS-a Dane Malešević je odbijajući amandmane "Domovine" naveo da se ponaša u skladu s odredbama Ustava RS-a u kojem je naveden "jezik bošnjačkog naroda".

I pored protivljenja bošnjačkih poslanika usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture te, kao i Nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, upućeni u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije