Odbijen zahtjev zločinca Sredoja Lukića da bude pušten na prijevremenu slobodu

6
Radiosarajevo.ba
Odbijen zahtjev zločinca Sredoja Lukića da bude pušten na prijevremenu slobodu
Foto: Fena / U Višegradu obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove odbila je zahtjev osuđenog ratnog zločinca Sredoja Lukića, jednog od krivaca za "Živu lomaču", jedan od užasnijih zločina nad Bošnjacima Višegrada i agresije na Bosnu i Hercegovinu, da bude pušten na prijevremenu slobodu, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.
 
"Iako je Lukić odslužio dvije trećine kazne te stoga ima pravo biti razmatran za prijevremeno puštanje na slobodu, mišljenja sam da zahtjev treba odbiti. Značajan čimbenici koji govore protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu, uključujući veliku težinu njegovih zločina... Nadalje, nema dokaza preda mnom da utvrđuje postojanje uvjerljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali ovo nadjačavanje negativnih ocjena. Iz gore navedenih razloga, te na temelju članka 26. Statuta i pravila 150. i 151., ovim ODBIJAM ovaj zahtjev", navela je sutkinja Graciela Gatti Santana u svojoj odluci.

U decembru 2012. Žalbeno vijeće Haškog suda smanjilo je Sredoju Lukiću kaznu sa 30 na 27 zatvora, te potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za njegovog rođaka Milana Lukića. Obojica su proglašeni krivim za učešće u jednom od najužasnijih zločina opisanih na Haškom sudu - spaljivanje živih žena, djece i staraca u Višegradu 1992. godine.

Odbijen zahtjev zločinca Sredoja Lukića
Foto: Radiosarajevo.ba: Odbijen zahtjev zločinca Sredoja Lukića

Zločin poznat kao "Živa lomača" dogodio se 27. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Mehe Aljića, u naselju Bikavac u Višegradu, većinom žene, djecu i starije osobe, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću. Za zločine u Višegradu suđeno je i pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini.

Iskaz profesorice fizičkog iz Ribnikara: "Rekle su mi vidite kako smo lijepe i onda su ubijene..."

Iskaz profesorice fizičkog iz Ribnikara: "Rekle su mi vidite kako smo lijepe i onda su ubijene..."

Poznato je da su se u Višegradu dogodili brojni zločini tokom rata protiv Bosne i Hercegovine. O njima svjedoče i presude MKSJ-a, ali i domaćih sudova. Podsjećamo da je UDIK 2017. godine objavio knjigu Ratni zločini u Višegradu – presude, unutar koje se nalazi ukupno devet presuda za ratne zločine počinjene u Višegradu donesenih pred Sudom BiH i Vrhovnim sudom FBiH, a kojima su osuđeni Boban Šimšić, Dragan Šekarić, Miloš Pantelić, Momir Savić, Nenad Tanasković, Novo Rajak, Oliver Krsmanović, Predrag Milisavljević, Vitomir Racković i Željko Lelek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije