Odbijen zahtjev Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudija Agiusa i Merona

Radiosarajevo.ba
Odbijen zahtjev Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudija Agiusa i Merona
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, odbio je zahtjev osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudija iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog vijeća, kao i njegovu žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na predusu.

Kako je navedeno u saopćenju koje je potpisao Agius, osnivač i nekadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) nije skrenuo pažnju na grešku u obrazloženju osporavane odluke, zbog čega nije odobreno njeno preispitivanje.

Agius obrazlaže da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, da samo spominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom vijeću na odluku o ranijoj žalbi, koju je predsjednik odbio bez čekanja odgovora Tužilaštva.

Prema riječima Agiusa, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužilaštva ne utječe na ispravnost osporavane odluke, piše Al Jazeera.

Valja istaći da je Karadžić 4. septembra 2019. godine predao zahtjev Mehanizmu u kojem je tražio diskvalifikaciju Agiusa i sudije Theodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije