Odbijen prijedlog izmjena poslovnika: Inicijativa bila od Kemala Ademovića

1
FENA
Odbijen prijedlog izmjena poslovnika: Inicijativa bila od Kemala Ademovića
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kemal Ademović

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završena je na način da je prihvaćen hitni postupak, ali su odbijene izmjene Poslovnika o radu tog doma zbog čega je bila sazvana današnja hitna sjednica.

Pet delegata bilo je za ovaj prijedlog, devet protiv i jedan je bio suzdržan prilikom glasanja.

Time je odbijena inicijativa koju je formalno podnio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović (NiP), koja se među ostalim odnosila na to da se prijedlog zakona bez mišljenja Ustavnopravne komisije ne može naći na dnevnom redu sjednice tog doma.

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović, koji je i formalni predlagač prijedloga izmjena Poslovnika o radu tog doma, rekao je da će se tim izmjenama izbjeći situacija da se neustavni zakoni mogu stavljati u proceduru.

Izmjenama Poslovnika, kako je dodao Ademović na sjednici, predviđeno da se prije izjašnjavanja o dnevnom redu, prijedlog zakona, osim zakonodavno-pravnom sektoru, dostavi i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda.  

Klub bošnjačkog naroda podržat će hitnu proceduru i same izmjene Poslovnika, kazao je delegat Šefik Džaferović (SDA) dodajući da je to način da se riješi jedna situacija u koju su dovedeni predlaganjem "očigledno neustavnog zakona o Ustavnom sudu BiH".

"Naš odlazak sa prethodne sjednice nije blokada, nego pokušaj da se spriječi udar na BiH. Postoje pravila, a prvo je poštivanje Ustava BiH" istakao je Džaferović.

Predhodna sjednica Doma naroda prekinuta je 18. marta nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića (SDS) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Nešković je rekao da današnja hitna sjednica nije sazvana na osnovu Poslovnika, te da hitnu proceduru ne može imati neki drugi akt izuzev zakona.  

"Nije problem da se priča o izmjenama Poslovnika, ali na redovnoj sjednici, jer Poslovnik nije zakon" istakao je Nešković dodajući da se čine prekršaji iz sjednice u sjednicu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović (HDZ BiH) je rekao da su o ovoj temi razgovarali više puta u okviru kolegija, te da ne vidi razloge za izmjene Poslovnika.  

"Ne možemo biti u blokadi ovog doma 2,5 mjeseca i da o tome šutimo. Trebamo se vratiti redovnoj sjednici. Ne vidim da bi se bilo kakvim izmjenama našeg Poslovnika, pa i ovim danas predloženim, bilo šta deblokiralo" naveo je Čović.  

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) je podsjetio da je Poslovnik tog doma po hitnoj proceduri donesen 2016. godine, dodajući da svako treba da procijeni da li se njegove izmjene mogu donositi po istoj proceduri.

"Mislimo da u ovom trenutku u BiH svi znaju da najveći problem nije u Poslovniku o radu Doma naroda" istakao je Špirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije