Odbačene sve žalbe Karadžića po tački optužnice za genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Odbačene sve žalbe Karadžića po tački optužnice za genocid u Srebrenici
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda je odbacilo sve navode odnosno žalbe Radovana Karadžića koje se tiču dijela optužnice za genocid u Srebrenici.

Odbacilo je njegovu žalbu na prvostepednu presudu da je potpisao Direktivu 7 kojom je naloženo da se stvore nemoguću uslovi života u ovom bosanskohercegovačkom gradu tokom rata.

Potvrđeno je da je znao za ubistva u Srebrenici.

Govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mjesto", sudija Joensen je naveo da, s obzirom da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali, prvostepeno vijeće nije pogriješilo.

Dokazi o oslobođenju nekoliko pojedinaca u Srebrenici ne ukazuju da nije postojala genocidna namjera, kazao je sudija Joensen.

Govoreći o tome da su neki Bošnjaci preživjeli probivši se kroz šumu, sudija Joensen je rekao da Karadžić pri oslanjanju na dokaze o tome ne pokazuje da je došlo do pogrešnih zaključaka u prvostepenoj presudi.

Utvrđeno je da je Karadžić znao za ubistva na području Srebrenice.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije