Odbačena optužnica u predmetu Milenko Stanić

0
Radiosarajevo.ba
Odbačena optužnica u predmetu Milenko Stanić
Foto: Printscreen / Milenko Stanić

Sud Bosne i Hercegovine je rješenjem od 21. decembra prošle godine odbacio optužnicu koja osumnjičenog Milenka Stanića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno.

"Optuženom Milenku Staniću se podignutom optužnicom na teret stavlja znatno veća kriminalna količina od one koja mu je predočena prilikom ispitivanja u istrazi, što zapisnik o ispitivanju osumnjičenog čini manjkavim. Stoga, s obzirom da u skladu sa članom 225. stav 6. ZKP BiH Tužilaštvo nije moglo podići optužnicu jer osumnjičenog nije ispitalo na okolnosti svih inkriminacija za koje ga tereti, a na šta je bilo pozivano 19. novembra prošle godine, to je Sud postupio u skladu s odredbom člana 148. stav 3. ZKP BiH, te donio odluku o odbacivanju optužnice", saopćeno je iz Suda BiH.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Podsjetimo, svojevremeno su iz Udruženja “Majke Srebrenice” Milenka Stanića okarakterisali kao osobu najodgovorniju za formiranje zloglansog logora Sušica.

Kroz ovaj zloglasni logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Svjedočio je i kao svjedok odbrane na suđenjima presuđenom ratnom zločincu i bivšem generalu tzv. VRS Ratku Mladiću na kojem je tada želio prikazati kako su Bošnjaci iz Vlasenice sami otišli, odnosno da nisu protjerani, tvrdeći da ih je osobno išao zvati u Tuzlu da se vrate i „zajedno nastave život“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije