Sud BiH / Odbačena optužnica u predmetu Milenko Stanić

14. 01. 2022. u 08:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sud Bosne i Hercegovine je rješenjem od 21. decembra prošle godine odbacio optužnicu koja osumnjičenog Milenka Stanića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno.

"Optuženom Milenku Staniću se podignutom optužnicom na teret stavlja znatno veća kriminalna količina od one koja mu je predočena prilikom ispitivanja u istrazi, što zapisnik o ispitivanju osumnjičenog čini manjkavim. Stoga, s obzirom da u skladu sa članom 225. stav 6. ZKP BiH Tužilaštvo nije moglo podići optužnicu jer osumnjičenog nije ispitalo na okolnosti svih inkriminacija za koje ga tereti, a na šta je bilo pozivano 19. novembra prošle godine, to je Sud postupio u skladu s odredbom člana 148. stav 3. ZKP BiH, te donio odluku o odbacivanju optužnice", saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, svojevremeno su iz Udruženja “Majke Srebrenice” Milenka Stanića okarakterisali kao osobu najodgovorniju za formiranje zloglansog logora Sušica.

Kroz ovaj zloglasni logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Svjedočio je i kao svjedok odbrane na suđenjima presuđenom ratnom zločincu i bivšem generalu tzv. VRS Ratku Mladiću na kojem je tada želio prikazati kako su Bošnjaci iz Vlasenice sami otišli, odnosno da nisu protjerani, tvrdeći da ih je osobno išao zvati u Tuzlu da se vrate i „zajedno nastave život“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA