Milenko Stanić optužen za zločine protiv čovječnosti u Vlasenici

2
Radiosarajevo.ba
Milenko Stanić optužen za zločine protiv čovječnosti u Vlasenici
Foto: Printscreen / Milenko Stanić

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv državljanina Milenka Stanića iz Vlasenice.

"Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od aprila 1992. godine do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno građanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i Ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu na području opštine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubistvima, nezakonitim zatočenjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog građanstva sa područja opštine Vlasenica", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

On se tereti za zločine počinjene povodom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići tokom kojih je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatočenje u Logor Sušica u Vlasenici.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Nadalje, optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatočenja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Optuženi Milenko Stanić tereti se za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Stanić je bio član kriznog štaba opštine Vlasenica.

U postratnom periodu bio je biran i u Narodnu skupštinu RS kao član SDS-a. Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je 2004, godine je donio odluku kojom je smijenjen sa mjesta zastupnika, ali i sa pozicije člana Glavnog odbora SDS-a.

Svojevremeno su iz Udruženja “Majke Srebrenice” Milenka Stanića okarakterisali kao osobu najodgovorniju za formiranje zloglansog logora Sušica.

Kroz ovaj zloglasni logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Svjedočio je i kao svjedok odbrane na suđenjima presuđenom ratnom zločincu i bivšem generalu tzv. VRS Ratku Mladiću na kojem je tada želio prikazati kako su Bošnjaci iz Vlasenice sami otišli, odnosno da nisu protjerani, tvrdeći da ih je osobno išao zvati u Tuzlu da se vrate i „zajedno nastave život“.

Godišnjica zločina u logoru “Sušica” obilježava se svakog 21. septembra.

U Vlasenici je tokom 1992. godine ubijeno više od 2.000 Bošnjaka, a zatvoreno ih je oko 8.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije