Ništa od zahtjeva odbrane Ratka Mladića, izricanje presude ipak 8. juna

2
Radiosarajevo.ba
Ništa od zahtjeva odbrane Ratka Mladića, izricanje presude ipak 8. juna
Printscreen / Ratko Mladić

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtjev odbrane osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića da se odgodi izricanje koje je zakazano za 8. juni.

Vijeće smatra da ovaj zahtjev odbrane nije opravdan. Oni su ranije tražili da se izricanje presude odgodi do trenutka kada oba branioca budu u mogućnosti lično prisustvovati postupku s Ratkom Mladićem.

Ističe se da odbrana nije uspjela da dokaže da Mladić ili njegov glavni branilac ne mogu da budu prisutni na izricanju presude, u sudnici ili putem videokonferencije.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće je u više navrata odbilo zahtjeve za omogućavanje ljekarskih pregleda, jer odbrana, također, nije uspjela da dokaže da Mladić nije u stanju da komunicira, konsultuje se s braniocem ili razumije suštinu postupka.

U augustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

Ratko Mladić je u prvostepenoj presudi osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije