Od đubriva i ovaca do čaja od konoplje: Šta pokušavaju prošvercovati u BiH?

0
Radiosarajevo.ba
Od đubriva i ovaca do čaja od konoplje: Šta pokušavaju prošvercovati u BiH?
UIO BiH / Ilustracija

Na spisku nedozvoljenih životinja i predmeta koje su građani pokušali prenijeti preko bh. granice tokom ove godine našli su se, između ostalog, živa sitna stoka, odnosno jagnjad i prasad, ali i med te čaj od konoplje, kao i đubriva i vještačka gnojiva za biljke.

"Ukupna vrijednost oduzete robe iznosi 4,4 miliona KM", rečeno je za Nezavisne novine iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Kada su u pitanju pokušaji prenosa preko granice nedozvoljenih predmeta i životinja, tu su, uz ostalo, i jagnjeće i svinjsko meso, medicinski alkohol, kulturna dobra, kao i dodaci prehrani, lijekovi i medicinska oprema čiji uvoz nije dozvoljen u poštanskom saobraćaju.

"Zabilježeni su i pokušaji unosa kućnih ljubimaca, odnosno pasa koji nisu ispunjavali uslove za uvoz pa su vraćeni u Srbiju", kazali su iz UIO BiH.

Kada je u pitanju privremeno oduzeta roba, na spisku su se ove godine našli i neki predmeti koji su često predmet zapljene.

Riječ je, recimo, o tekstilu, obući, alkoholu, kafi, mobilnim telefonima, računarima, alatima, auto-dijelovima, bijeloj tehnici te tehničkoj robi. Oduzeta je i određena količina sunčanih naočara, satova, kozmetičkih proizvoda, suvenira i tako dalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije