Od Brazila do Australije: Koliko je bjegunaca čija izručenja BiH još čeka

Radiosarajevo.ba
Od Brazila do Australije: Koliko je bjegunaca čija izručenja BiH još čeka
Bosna i Hercegovina, zbog sumnje u ratne zločine, iz drugih država čeka izručenje devet osoba zbog sumnje da su počinile ratne zločine.

Tačnije, prema molbi Ministarstva pravde BiH, čekaju se izručenja iz SAD-a, Rusije, Švicarske, Francuske, Srbije, Brazila i Australije, prenosi BIRN - Detektor.ba.

“Do sada je u bazama ministarstva evidentirano osam osoba koje su izručene zbog sumnje da su počinile ratne zločine u BiH, ali napominjemo da su mnogi predmeti klasificirani kao povjerljivi i ne unose se u baze podataka”, navode u Ministarstvu pravde BiH.

Prema do podacima BIRN-a, do sada je u BiH zbog ratnih zločina izručeno 28 osoba, a najveći broj njih izručen je iz SAD-a. U ovim trenucima aktivno je još najmanje 20 potjernica za osumnjičenima za ratne zločine, a neke od njih su stare skoro deset godina. 

Dok su pojedini osumnjičeni izručeni za svega par mjeseci od hapšenja, izručenje drugih nekad traje i godinama. Dužina postupka izručenja zavisi od ugovora između BiH i države koja izručuje, garancija koje se traže od BiH da poštuje ljudska prava, pravičnog suđenja, kao i druge dodatne dokumentacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije