Od 2018. budžetskim korisnicima plaće veće za 6,5 posto

Fena
Od 2018. budžetskim korisnicima plaće veće za 6,5 posto
/ Bego Gutić, Foto: Vlada TK
Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona danas su postigle dogovor i stvorile preduslove za produženje kolektivnih granskih ugovora za 2018. godinu.

Nakon pregovora i konstruktivnog usaglašavanja, te uvažavanja realnosti i objektivnih mogućnosti, danas je dogovoreno da osnovica za obračun plata u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu od prvog januara 2018. godine iznosi 404 KM, a da se naknade za ishranu i korištenje godišnjeg odmora zadrže na nivou osam KM, odnosno 50 posto prosječne plate u FBiH. Gledano procentualno radi se o povećanju plate za oko 6,5 posto.

Zadovoljstvo je bilo obostrano, a premijer TK Bego Gutić je istakao da je ovaj sindikat u proteklom periodu bio stabilizirajući faktor na području Tuzlanskog kantona.

Gutić je kazao da je 2012. godine došlo do smanjenja plata u ovom sektoru, te da su danas u prilici da se na neki način ispravi ta nepravda i uposlenicima kompenzira ono što im je tada uzeto. Dodao je da će to, ugrubo proračunato, biti povećanje plata od 6,5 posto budžetkim korisnicima, a Vladu će na nivou godišnjeg budžeta koštati 11 miliona KM.

"Danas smo uspjeli da finaliziramo pregovore na način da smo dogovorili da se osnovica uskladi na 404 KM, da topli obrok ostaje osam KM i regres 50 posto od prosječne plate FBiH. Uz razumijevanje Vlade i Sindikata došli smo do ovog kompromisnog rješenja na obostrano zadovoljstvo", kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK.

Prema riječima predstavnika Sindikata, nesporan je napredak koji je ostvaren u proteklom periodu, a činjenica da za razliku od drugih kantona ovdje nije bilo masovnih tužbi, govori da su jednim dijelom i radnici svojim domaćinskim odnosnom doprinijeli ostvarivanju tog napredka.

"Dogovoreno je da se prati finansijska situacija u budžetu i ukoliko bude prostora Vlada je spremna da u junu razgovara o eventulano daljnjem popravljanju standarda budžetskih korisnika. Sa druge strane, Sindikat je pokazao razumijevanje da, ukoliko stvari ne bude išle onim tokom kako mi to očekujemo i ukoliko bude određenih problema sa punjenjem budžeta, ponovo razgovaramo kako bismo postigli dogovor koji će garantirati održavanje tekuće likvidnosti budžeta TK", dodao je Gutić.

U narednim danima nastavit će se razgovori sa sindikatom policijskih službenika, sve kako bi se usaglasio Zakon o plaćama policijskih službenika, te stvario preduslov da i ovaj sindikat sa Vladom potpiše kolektivni granski ugovor za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije