Zvanično završena dionica autoceste Svilaj-Odžak

Fena
Zvanično završena dionica autoceste Svilaj-Odžak
Deset kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Europskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, danas je zvanično završeno.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza, ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor preduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti saobraćaj u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

"Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih puteva", rekao je Terzić.

Kazao  je da na početku godine nije bilo mogućnosti da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja akciza.

"Ali smo zajedno s ministrom za promet i komunikacije FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutrašnjim snagama uspjeli iznaći sredstva i predfinasiramo dok ne steknemo uvjete da EBRD da potpis za sredstva", naglasio je Terzić.

Federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić je istaknuo da ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru 5C u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

"Autocesta na Koridoru 5C će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cjelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa", naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

"Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza, koji je u toku, ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske", potcrtao je Lasić.

Za ovaj infrastrukturni projekat WBIF je prvi put u ovom dijelu Europe odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije