Od 1. januara skuplja registracija vozila

Radiosarajevo.ba
Od 1. januara skuplja registracija vozila
Da će u Bosni i Hercegovini od 1. januara cigarete poskupjeti do 35 feninga, ovisno o proizvođaču, svi su čuli.

Pomirili su se s tim pušači da će prosječna cijena kutije s prvim danom naredne godine iznositi 4,50 maraka, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle koštati i do 5,5 KM po kutiji.

No, slijedi i još poskupljenja - i to za vozače!

Naime, izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja BiH, predlagača Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, a koji je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojen u prvom čitanju i o kojem je nedavno obavljena javna rasprava, osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače omogućit će i uvođenje novine koja bi trebala biti od opće koristi za zdravlje svih stanovnika i okoliš BiH.

Plan je da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku ne može se kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okoliš, ali je rekao da će zasigurno biti takva da će stimulirati građa.

Od 1. januara 2017. na području Federacije BiH počet će se primjenjivati Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila koji je propisalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Ovim pravilnikom koji je objavljen u Službenom listu FBiH 28. prosinca 2016. eko test postaje obvezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila, a Pravilnikom je detaljno propisano koje kategorije vozila podliježu eko testu, tko i na koji način obavlja eko test, koje su granične vrijednosti koje svako vozilo mora zadovoljiti, postupak s automobilima koji ne zadovolje test, ali i cijenu koju će za sve platiti građani.

Ako ste vlasnici vozila s benzinskim motorom koji nema katalizator ispušnih plinova, niti lambda sondu za eko test platit ćete 22 KM. Ako automobil na benzinski pogon ima katalizator i lambda sondu, eko test ćete pri registraciji plaćati 32 KM.

Sva vozila koja imaju bilo kakav dizelski motor, a u BiH "dizelaši" dominiraju, platiti ćete 36 KM.

Uvođenjem eko testa registracija vozila u FBiH poskupljuje u prosjeku za 30 KM godišnje, pri čemu većinu naknade za EKO test zadržavaju stanice tehničkog pregleda koje će i vršiti preglede, dok neznatan dio ide u proračun FBiH i županija,kao i stručnim institucijama, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije