Očajni vlasnici štandova: U požaru mi je sve izgorjelo, ne znam kako ću dalje

Anadolija
Očajni vlasnici štandova: U požaru mi je sve izgorjelo, ne znam kako ću dalje
/ AA
Prodavači čiji su štandovi s robom izgorjeli tokom protekle noći na Hametovoj pijaci u Tuzli pristižu i posmatraju zgarište na kojem su mnogi od njih do jučer zarađivali prodajući novu i polovnu robu.

Većini je to bio glavni izvor primanja.

U toku je uviđaj nakon sinoćnjeg požara, materijalna šteta je velika, a i dalje je zatvorena jedna saobraćajna traka južne magistrale koja prolazi pored pijace. 

Prodavač donjeg veša Kadriju Hadžialjevića zatekli smo kako sjedi prekoputa pijace i sa suzama u očima gleda svoj izgorjeli štand.

"Prijatelji su mi javili jutros u sedam šta se dogodilo. Stariji sam čovjek, pa su se plašili da mi šta ne bude i čekali su da svane da me obavijeste. Ne znam šta da kažem. Prodavao sam muški i ženski veš. Imam penziju od 290 KM, ali šta se od toga može? I ono što bih zaradio prodajući veš, dok platim određene takse za pijacu, ostajalo mi je tek toliko da imam za hljeba, a radim stalno i po najvećim minusima i tokom najtoplijih dana. Ne bih da nije nužda. Zar smo se za ovakvu bijedu borili? Oba sina bila su u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, žena i ja cijeli smo rat proveli ovdje, a sada i ovo što smo pošteno zarađivali, toga sada više nema. Ne znam kako ću dalje", priča Hadžialjević, brišući suze i okrećući glavu u stranu.

 Suada Mahmutović, koja na Hametovoj pijaci prodaje polovnu odjeću i obuću, još uvijek ne zna da li je vatra protekle noći došla do njenog štanda.

"Čekam da se završi uviđaj. Tuga i očaj. Ne znam da li je šta moje izgorjelo, ali i ako nije, tužna sam jer je roba mojih prijatelja uništena. Inače, muž i sin su nezaposleni i jedini izvor prihoda nam je prodaja polovne robe. Živimo od toga što neko nešto kupi za dvije-tri marke. Petak, subota i nedjelja najbolji su dani za prodaju, kada se zaradi i po 30 KM, ali u danima pred kraj ili početkom mjeseca, sve dok svijet ne primi penzije i plaće, dobro se osjeti da se manje kupuje."

Goran Pezerović stanuje u zgradi u blizini Hametove pijace i kaže da ga je probudila snažna detonacija, nakon čega je ustao i s prozora posmatrao šta se dešava.

"Tu je već bilo jedno vatrogasno vozilo, a ubrzo su stigla još dva. Plamen koji se nadvio iznad pijace bio je visine do možda četvrtog-petog sprata. Nema sumnje da je požar podmetnut, jer je ova pijaca trn u oku mnogima, ali kada policija i krim tehničari obave svoj posao, znat ćemo kako je došlo do zapaljenja", navodi Pezerović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije