Obznanjena lista institucija koje krše Zakon o reviziji i ignorišu obavezu

M. R. S.
Obznanjena lista institucija koje krše Zakon o reviziji i ignorišu obavezu
Foto: Arhiv / Ilustracija

Osim što ne raspolažu javnim novcem na potpuno transparentan i pravilan način, institucije u Federaciji BiH ignorišu Ured za reviziju i ne šalju odgovor na nalaze revizora, iako su to dužne učiniti po zakonu.

Naime, u skladu sa Zakonom o reviziji institucija, revidirane institucije su dužne poslati odgovor Uredu i Ministarstvu finansija FBiH u roku od 60 dana od prijema reviziorskog izvještaja. U tom odgovoru su dužne navesti šta su to poduzele da bi otklonile slabosti, neregularnosti i prekršaje koje je evidentirao Ured za reviziju institucija u FBiH.

S obzirom da neke to nisu ispoštovale, Ured za reviziju je prije nekoliko dana objavio listu onih koje su se oglušile o član Zakona o reviziji. Na listi su 22 institucije, te Vlada FBiH koja se nije izjasnila o nalazima vezanim za budžet za 2018. godinu.

U pitanju su: Parlament FBiH, Federalni zavod za geologiju, Vlada Livanjskog kantona, Ministarstvo poljoprivrede, vodorpivrede i šumarstva Livanjskog kantona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, Ministarstvo privrede Zapadnohercegovačkog kantona, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Općina Bosanski Petrovac, Općina Teočak, RMU Abid Lolić iz Bile, RMU Kakanj, Rudnici boksita Široki Brijeg, Sarajevoputevi, JKP Tomislavgrad, JKP Čistoća iz Cazina, Komunalno Neum, Komunalac iz Gradačca, Direkcija regionalnih cesta USK, Apoteke Sarajevo te Županijska bolnica „Dr. Fra Mihovil Sučić“ Livno.

Posjetimo, Ured za reviziju institucija u FBiH kontroliše utrošak nekoliko milijardi KM javnog novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije