Objavljeni zaključci: Pročitajte šta je danas odlučio Čovićev HNS

2
Radiosarajevo.ba
Objavljeni zaključci: Pročitajte šta je danas odlučio Čovićev HNS
Foto: HNS / Dragan Čović - predsjednik HDZ-a i HNS-a

U Mostaru je danas održana 27. redovna sjednica Predsjedništva Hrvatskog
narodnog sabora (HNS-a).

Glavna tema današnjeg zasjedanja, kako je saopćeno, bili su aktuelni razgovori s domaćim i međunarodnim dužnosnicima o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Hrvatski narodni sabor, podsjetimo, jeste NVO projekt Dragana Čovića, koji okuplja partije s hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini, uključujući najveće - Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i HDZ 1990.

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

A, danas na sjednici HNS-a usvojeni su sljedeći zaključci o svim daljnjim aktivnostima, razgovorima i pregovorima:

"1. Predsjedništvo HNS-a daje potporu pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem da nastave pregovore do kraja ove neizborne godine na načelima koja je utvrdio Hrvatski narodni sabor.

2. Ustav Bosne i Hercegovine jasno je definirao BiH kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih koji u njoj žive, stoga nacionalna odrednica konstitutivnih naroda je ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ona mora ostati jasno definirana kroz institucije Predsjedništva BiH i Domova naroda (BiH i F BiH)

3. HNS podsjeća na obvezu implementacije Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru, 17. junu 2020. godine, čiji su jamci bili predstavnici međunarodne zajednice te im se zahvaljujemo na vođenju pregovora kako bi u cjelosti implementirali navedeni Sporazum."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije