Čovićeva "udruga" HNS komentirala izjave Bakira Izetbegovića: Eto opet 'lidera'

10
Radiosarajevo.ba
Čovićeva "udruga" HNS komentirala izjave Bakira Izetbegovića: Eto opet 'lidera'
Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović i Dragan Čović

NVO projekt Dragana Čovića - Hrvatski narodni sabor pridružio se "pjevu" Milorada Dodika, te je, dakako, stao u odbranu Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, i njegovih izjava koje je dao proteklih dana dok je bio u posjetu BiH.

Podsjetit ćemo još jednom šta je Milanović kazao:

"Problem je što za BiH u Evropi nema nikakvog interesa, postala je predzadnja rupa na svirali i kad nema mačaka koje riču miševi kolo vode."
ili
"To više nije džeparenje, u početku je bilo, ovo je sad već krađa iz očiju.(...) Vidim da reketarite, prvo ste džeparili, a sada reketarite Hrvate u BiH koji su malobrojni."
ili
"Nisam ja ovdje gost nekog sa čaršije već gost ovih ljudi kojima sam došao. Izabrane vlasti i franjevaca."

Nakon što su na ove izjave reagirali mnogi zvaničnici u BiH - a među njima i lider SDA Bakir Izetbegović - za HNS, baš kao i za Dodika, sve one su super legitimne.

"Posjet predsjednika Milanovića Bosni i Hercegovini nije mogao proći bez reakcija unitarista, osobito onih radikalnih koji sanjaju o kreiranju političkog sustava utemeljenog na dominaciji, diskriminaciji i podređivanju svega i svakoga tko se ne uklapa u tu matricu. Isto je bilo i prilikom posjete predsjednika Milanovića koji je u trenutku svog kročenja na tlo Bosne i  Hercegovine doživio salve uvreda samo zato što se usudio obići mjesta gdje živi njegov narod, a nije pitao nikog u Sarajevu smije li to raditi", pišu u saopćenju, uz koje šalju fotografiju na kojoj piše "svoji na svome".

Potom nastavljaju:

"Osobito je zanimljivo da je poprilično agilan nastup imao i gospodin Izetbegović koji po ustaljenom pravilu nakon napada svojih marioneta, preuzima ulogu „lidera“ i kreće kao balansirati. Ovaj put nije bilo tako. Gospodin Izetbegović očigledno nije mogao odoljeti, a da ne krene oštro, nimalo diplomatski na predsjednika Milanovića, a da pri tome i ne krene s prijetnjama kako će posljedice te posjete imati upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Naime, Hrvati u Bosni i Hercegovini već sada ne trpe ništa više ni manje, nego što je to situacija posljednjih 20 godina kada se na otvorena vrata uvodi proces njihova diskriminiranja i oduzimanja Ustavom zajamčenih prava. Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora neće uputiti niti jednu tešku riječ gospodinu Izetbegoviću nakon svih uvreda i prijetnji koje je uputio hrvatskom narodu i hrvatskom predsjedniku Milanoviću. Osobito to nećemo uraditi u trenucima kada vladavina prava stupa na snagu i kada su „prvi do njega“ na optuženičkim klupama, pa mu upravo Hrvati kao neprijatelji, trebaju poslužiti za skretanje pozornosti."

Zaključuju time kako "snovi gospodina Izetbegovića o pretvaranju Bosne i Hercegovine u zemlju u kojoj se svi koji odudaraju od unitarističke i radikalne propagande već duže vrijeme postaju njegovi najveći košmari":

"Problematično je upravo što u takve sanjarije ne vjeruje više ni biračko tijelo koje upravo gospodin Izetbegović radikalizira i truje mimo svakog racionalnog promišljanja o realnosti onoga što Bosna i Hercegovina zaista jeste – zemlja različitosti gdje sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava, kao i svi stanovnici Bosne i Hercegovine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije