Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

4
Radiosarajevo.ba
Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?
Foto: FENA / Izbori

Rekordan broj birača iz Bosne i Hercegovine izašao je na parlamentarne izbore u Hrvatskoj u okviru 11. izborne jedinice te je najzaslužniji za uvjerljivu pobjedu liste HDZ-a i sva tri osvojena mandata za Hrvatski sabor, piše danas, 19. aprila, Večernji list BiH.

Ukupno su u dijaspori glasovala 40.373 birača, a oko 670 glasova bilo je nevažeće, najviše jer su birači preferirali više kandidata, što je moguće u BiH, no ne i na izborima u Hrvatskoj, gdje se, uz stranku, eventualno može preferirati jedan kandidat za Sabor.

Za HDZ (koji je i pobjednik izbora u Hrvatskoj) su u 11. izbornoj jedinici glasala 32.104 odnosno 79,51 posto birača. Inače, 11 izborna jedinica je zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Na drugom mjestu je Most, stranka na čijoj su listi bili predstavnici partnerske Hrvatske republikanske stranke, koji je dobio 2679 glasova odnosno potporu 6,63% birača.

Treće je Hrvatsko bilo, koje je predvodio Ljubo Ćesić Rojs, koje je dobilo 2469 glasova odnosno potporu 6,11 posto birača.

Najviše glasova, čak 33.328, i unatoč tome što se glasovalo na radne dane, utorak i srijedu, stiglo je iz Bosne i Hercegovine, a dramatičan pad zabilježen je u Australiji i SAD-u. U Sjedinjenim Državama, naime, nije bilo ispravnih ni 100 glasova. I tamo je slavio HDZ, a u Australiji je bilo 427 glasova. "Slavio" je HDZ sa 164 glasa.

Milanović: Stranke koje su stale na stranu borbe protiv korupcije dobile dvije trećine glasova

Milanović: Stranke koje su stale na stranu borbe protiv korupcije dobile dvije trećine glasova

"Bosna i Hercegovina donijela je nikada uvjerljiviju pobjedu HDZ-u. Od 33.328 birača, čak 85,3 posto njih ili 28.451 dao je svoj glas listi koju je predvodio Zvonko Milas. Drugi je, kao i u općem poretku, bio Most, za koji su glasovala 1954 birača, a Hrvatsko bilo dobilo je tek neznatno manje - 1884 glasa odnosno potporu 5,65% birača", piše Večernji.

U Njemačkoj su glasala 2343 hrvatska birača, a HDZ-u je otišlo 1119 glasova, odnosno 47,75 posto. I u Crnoj Gori je na prvom mjestu bio HDZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije