Objavljena stategija zapošljavanja: Prioritet spriječiti odlazak mladih

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena stategija zapošljavanja: Prioritet spriječiti odlazak mladih
FOTO: Radiosarajevo.ba / Biro Novi Grad

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a potom i u Parlamentu FBiH, u saradnji s Westminster fondacijom organizovani su sastanaci povodom skorog puštanja u proceduru donošenja prve Strategije u oblasti zapošljavanja u FBiH.

Strategija je revidirana, a ukoliko bude donesena, predstavljat će okvirni dokument iz kojeg će se crpiti akcioni planovi za razvoj u obasti zapošljavanja, posredovanja u zapošljavanju, te reformi paradigme zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Strategija prepoznaje promjene tržišta rada i podloga je za prepoznavanje problema izazova sa kojima se susrećemo i sa kojima ćemo se susretati u narednim godinama u oblasti zapošljavanja. Živimo izazovno vrijeme koje traži sinergiju obrazovanja i tržišta rada, programe kontinuiranih prekvalifikacija i analize potreba tržišta rada za vrijeme koje dolazi. Kroz ovu Strategiju imamo mogućnost kreiranja akcionih planova za svaku pojedinačnu djelatnost i vjerujem da u poslovnoj zajednici ima interesa da ove izazove zajedno savladavamo”, najavio je  federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Općina Stari Grad: Počelo prinudno uklanjanje nelegalne bašte u ulici Ferhadija

Općina Stari Grad: Počelo prinudno uklanjanje nelegalne bašte u ulici Ferhadija

Najveći izazov u oblasti zapošljavanja je pronaći model zadržavanja visokokvalifikovane radne snage čiji odlazak BiH, prema istraživanju Westminster fondacije iz 2022. godine košta BiH 650 do 800 miliona maraka. Zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH je izazov kojem se mora odgovoriti kvalitetnim politikama zapošljavanja.

S tim u vezi kroz četiri strateška cilja i nekoliko ključnih ishoda kojima će se težiti sa ciljem promoviranja punog, produktivnog i slobodno izabranog zaposlenja, Strategija je podloga za povećanje lične zapošljivosti, unaprijeđenje usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada, promociju kapaciteta preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, obezbjeđivanjr uključivanja osoba u nepovoljnom položaju na tržište rada kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada i osnaživanje upravljanja tržištem rada.

Radnik iz Nepala otkrio za koliku platu radi u Sarajevu, većinu zarade može poslati kući

Radnik iz Nepala otkrio za koliku platu radi u Sarajevu, većinu zarade može poslati kući

Predviđeno praćenje Strategije zapošljavanja obuhvatit će redovno sagledavanje ulaznih elemenata, izlaznih rezultata i ishoda intervencija u sferi politike zapošljavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije