Objavljena rang-lista najboljih pasoša na svijetu za 2023. godinu: Evo gdje je BiH

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena rang-lista najboljih pasoša na svijetu za 2023. godinu: Evo gdje je BiH
Arhiv / Ilustracija

Globalna putovanja vratila su se na nivo od oko 75 posto prije pandemije, prema najnovijem izdanju Henley Passport Indexa, koje se temelji na podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Ispod prve tri azijske zemlje nalazi se mnoštvo europskih zemalja uključujući Njemačku i Španiju, koje su izjednačene sa 190 “slobodnih” destinacija, a slijede ih Finska, Italija i Luksemburg sa 189.

Na listi se dalje nalaze Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska koje su izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo na 6. mjestu.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Edward Snowden dobio ruski pasoš

Edward Snowden dobio ruski pasoš

Novi Zeland i Sjedinjene Države pojavljuju se na broju 7, uz Belgiju, Norvešku, Švicarsku i Češku.

Državljani Afganistana opet su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize.

U izvještaju koji se odnosi na 2023. godinu, Bosna i Hercegovina nalazi se na 49. mjestu sa 118 destinacija na koje njezini stanovnici mogu putovati bez viza.

Bolje od BiH su rangirane Srbija na 38. mjestu sa 136 destinacija, Sjeverna Makedonija na mjestu 44 i 125 destinacija, Crna Gora jedno mjesto niže i 124 destinacija, dok je Hrvatska najbolje pozicionirana na 18. mjestu i 174 bezviznih destinacija.

Najlošije pozicionirano je Kosovo na 101. mjestu i sa tek 41 destinacijom na koju korisnici kosovskog pasoša mogu putovati bez vize. Nositelji albanskog pasoša mogu slobodno putovati na 115 destinacija, a Albanija se prema Henley Passport Indexu nalazi na 51. mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije