Objavljena prognoza do 15. jula: Evo kad se očekuje kraj padavina

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza do 15. jula: Evo kad se očekuje kraj padavina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas, 1. jula, srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice, do 15. jula ove godine.

U ovoj prognozi se navodi kako će, nakon stabilnog, sunčanog i iznadprosječno toplog vikenda, u noći sa ponedjeljka na utorak Bosnu i Hercegovinu zahvatiće naoblačenje i kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Uz padavine doći će do osvježenja u vidu osjetnijeg pada dnevne temperature zraka.

Od srijede, izgledna je postepena stabilizacija vremenskih prilika, praćena vedrim nebom i porastom temperature. Slabe padavine, nisu isključene u popodnevnim satima u centralnim područjima zemlje do kraja radne sedmice. U dane vikenda preovladavaće pretežno sunčano i stabilno vrijeme.

Heroji nacije: Spektakularan doček za reprezentativce Gruzije nakon odličnog debija na EURO-u

Heroji nacije: Spektakularan doček za reprezentativce Gruzije nakon odličnog debija na EURO-u

Minimalne temperature zraka u utorak varirat će između 14°C i 18°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 22°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 18°C i 23°C, lokalno do 25°C. Od srijede jutarne temperature od 11°C do 15°C na jugu do 17°C. Maksimalne temperature od 24°C do 29°C u Bosni, na jugu zemlje do 32°C.

U drugoj sedmici jula očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Prema trenutnim prognoznim modelima jedino je u ponedjeljak (8.jula) moguće da padne malo kiše na širem području naše zemlje. Uz pojačan indeks UV zračenja, temperature zraka neće biti previše visoke. Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14°C i 20°C, u Hercegovini i Posavini do 22°C. Najviša dnevna temperatura od 28°C do 34°C, jugu i sjeveru zemlje do 36°C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije