Stižu padavine: Na snazi meteoalarm i zbog vrelina i nevremena; objavljena i prognoza do četvrtka

0
Radiosarajevo.ba
Stižu padavine: Na snazi meteoalarm i zbog vrelina i nevremena; objavljena i prognoza do četvrtka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Zbog visokih temperatura, ali i očekivanog grmljavinskog nevremena (alarm na snazi od 14h do ponoći), na snazi je žuti meteoalarm. Upozorenja glase:

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe.

(...)

SIPA istražuje Košarkaški Savez BiH: Šta se krije iza zatvorenih vrata?

SIPA istražuje Košarkaški Savez BiH: Šta se krije iza zatvorenih vrata?

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje s grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće."

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan Sedlo 17, Široki Brijeg 18, Sokolac 19, Bugojno, Drvar, Livno, Sarajevo i Srebrenica 20, Bihać i Sanski Most 22, Banja Luka, Doboj, Prijedor, Tuzla, Zenica i Zvornik 23, Trebinje 24, Mostar 25, Gradačac 27, Neum 28 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo raste.

Temperatura mora je oko 27 stepeni.

Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka: Stižu li nam padavine?

Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka: Stižu li nam padavine?

Bioprognoza: Opšta slika postepeno će se pogoršavati. Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, vrućina i nadolazeća promjena vremena će kod hroničnih bolesnika uzrokovati jačanje tegoba u drugom dijelu dana. Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, reumatski i bolovi na mjestima ozljeda, malaksalost. Poželjno je umanjiti aktivnosti. U noći na utorak, sa padavinama slijedi djelimično olakšanje.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina koji će se tokom noći na utorak proširiti i na Hercegovinu. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stepeni. U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Padavine se očekuju u noći na utorak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepena.

Utorak: Jače padavine sa sjeverozapada koje su u ponedjeljak i tokom noći na utorak zahvatile Bosnu i Hercegovinu pomjeraju se sa sjevera prema jugu i istoku zemlje tako da se prije podne očekuje prestanak padavina u sjevernim područjima i postepeno u ostalim dijelovima zemlje, a zadnje se očekuje poslije podne u Hercegovini i istoku Bosne. Sa prelaskom padavina doći će i do smanjenja oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje do 22, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 25 stepeni. 

Srijeda: U Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28, na jugu zemlje do 30 stepeni. 

Četvrtak: U Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije