Objavljene nove upute za odvijanje nastave u Sarajevu, poznato i do kada će važiti

0
Radiosarajevo.ba
Objavljene nove upute za odvijanje nastave u Sarajevu, poznato i do kada će važiti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Đaci se vratili

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavilo je nove smjernice i uputstvo za realizaciju odgojno-obrazovnog rada u školama.

Kako navode iz ministarstva, kombinovani model organiziranja nastavnog procesa za učenike osnovne škole (od prvog do devetog razreda) ostaje na snazi do 6. novembra 2020. godine.

Za isti period učenici 2. i 3. razreda nastavu će realizirati kombiniranim modelom po istom principu koji važi i za učenike 1. i 4. razreda srednje škole.

Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju nastavljaju realizirati nastavu po dosadašnjem modelu i u skladu sa Uputstvom o organizaciji i realizaciji odgojnoobrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Preporučuje se realizacija nastavnog časa u trajanju od 40 minuta.

Također, svi učenici Srednje muzičke škole će u potpunosti nastavni proces realizirati u školi.

Kada je u pitanju realizacija nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj/sport, preporučuje se, prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, izvođenje samo individualnih vježbi te iste organizovati na otvorenom prostoru kada to dopuštaju vremenske prilike, navode u uputstvu koje možete vidjeti i na ovom linku. 

Radnici, roditelji i učenici škole dužni su da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, preporuka i smjernica nadležnih organa i institucija.

Ukoliko dođe do potvrde infekcije COVID-19 kod učenika ili nastavnika, škola je dužna postupiti u skladu sa preporukama epidemiologa. Također, ukoliko dođe do potvrde infekcije koronavirusa kod učenika ili nastavnika, škola je dužna postupiti u skladu sa preporukama epidemiologa, stoji u uputstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije