Objavljena imena članova posade britanskog aviona iz 1944. čiji su dijelovi nađeni na Čvrsnici

6
Radiosarajevo.ba
Objavljena imena članova posade britanskog aviona iz 1944. čiji su dijelovi nađeni na Čvrsnici
Foto: Youtube / Dženad Džino u potrazi za britanskim bombarderom kod Jablanice

Na planini Čvrsnici, u posuškoj općini, poznati jablanički fotograf i planinar Dženad Džino otkrio je ostatke britanskog borbenog aviona Vickers Wellington.

Mještani su već znali da se na tom mjestu srušio neki avion, ali Džino je, osim olupine aviona, pronašao i mnogo drugih zanimljivosti.

S obzirom na bogatu historiju, posebno ratnu, Bosna i Hercegovina i danas predstavlja pravu riznicu različitih artefakata, a najintrigantniji su oni iz Drugog svjetskog rata, kako piše Večernji list BiH.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Istražujući područje, Džino je prvenstveno tražio avion Spitfire, ali umjesto toga naišao je na olupinu RAF-ovog Wellingtona. Uz olupinu aviona, otkrio je i ljudske ostatke, vjerojatno pripadajuće posadi aviona.

Džino je dobio informacije o lokaciji srušenog aviona od tomislavgradskog planinara Marijana Đikića, poznatog kao Manje, koji se bavi istraživanjem Drugog svjetskog rata. On je pretpostavljao da se na Čvrsnici nalaze ostaci britanskog aviona, ali Džino je bio iznenađen kad je pronašao RAF-ov Wellington umjesto traženog Spitfirea.

Proučavajući dalje, Džino je saznao da se u izvješćima tadašnje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) navodi kako su na Čvrsnici pronađeni ostaci britanskog aviona i pet tijela u poluraspadnutom stanju.

Avantura Dženada Džine: 'Kako sam došao do nestalog britanskog bombardera'

Avantura Dženada Džine: 'Kako sam došao do nestalog britanskog bombardera'

"Godinama je bilo poznato da se na Čvrsnici srušio avion, no nitko se ozbiljnije nije pozabavio tom činjenicom. Tim više jer sam pronašao tek nešto više od 200 kilograma olupine aviona koji je težio gotovo osam tona", izjavio je Džino.

Kapetan Wellingtona bio je Bryan Leslie Munday iz Wembleyja star 23 godine. Ostali članovi posade bili su James Melville Charles Oakley iz St John’s Wooda (London), Lionel Arthur Walter Francis (23) iz Stanstead Abbottsa (Herts), Nevil Ward Brown (22) iz Beckenhama (Kent) i Jack Charles Langley Stacey (21) iz Spaldinga.

Spisak članova posade
Foto: Printscreen: Spisak članova posade

Inače, Vickers Wellington je bio britanski srednji bombarder iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Proizvodila ga je tvornica Vickers-Armstrongs od listopada 1938. do 1945. godine. Korišten je čak do 1953. Wellingtoni su korišteni u borbenim djelovanjima od samog početka pa sve do kraja Drugog svjetskog rata.

S drugim bombarderskim avionima, kao što su Handley Page Hampden i Armstrong Withvort Whitley, činili su glavninu snaga RAF-a (Britanskog ratnog zrakoplovstva; Royal Air Force) za noćno bombardiranje Njemačkog Reicha sve do zamjene novim četveromotornim bombarderima Avro Lancaster i Handley Page Halifax.

Mještani su mu također pričali o događajima iz tog vremena, spominjući da su ljudi skinuli odjeću s pilota, poput jakne, i uzeli mu čizme. Džino je pronašao i nekoliko osobnih predmeta pilota, uključujući prsten i amajliju u obliku figurice crne mačke, simbola sreće prema britanskim vjerovanjima.

O pronalasku je obaviješteno britanska Ambasada u Sarajevu, a lokalna policija provela je detaljnu pretragu područja. Proučavanje pronađenih ostataka, uključujući čeljust, olakšat će proces identifikacije putem DNK analize i možda rasvijetliti okolnosti pada britanskog bombardera na Čvrsnicu.

Nadajmo se kako će se poginulim britanskim letačima nestalim famozne noći 16. jula 1944. godine podići spomenik kako bi se obilježilo mjesto pada te da će njihove duše koje lutaju planinskim vrletima Čvrsnice napokon naći smiraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije