Objavljen sramotni spot za proslavu neustavnog 9. januara: Hoće li ponovo skandirati 'Za krst'?

18
Radiosarajevo.ba
Objavljen sramotni spot za proslavu neustavnog 9. januara: Hoće li ponovo skandirati 'Za krst'?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje neustavnog 9. januara

U manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS će se 9. januara obilježiti neustavni i takozvani dan RS, praznik kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. 

Bez obzira na presudu, vlasti u manjem bh. entitetu već nekoliko godina unazad organizuju ovaj događaj i tako krše Ustav Bosne i Hercegovine. 

Vlasti ovog bh. entiteta ovaj "praznik" slave kao dan stvaranja RS, dok većina građana u BiH ovaj datum doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, etničkog čišćenja, progona, silovanja, paljenja i rušenja svega što nije u skladu s normama velikosrpske politike.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sada je objavljen i sramotni spot kojim se građani pozivaju na proslavu ovog neustavnog dana. 

Prošle godine paradirali su Istočnim Sarajevom mladići sa crvenim beretkama, naoružani dugim cijevima.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, je ovim povodom doveo i (pro)ruske Noćne vukove, koji su u srcu Bosne i Hercegovine mahali zastavama Donjecka - pokrajine u Ukrajini koju su okupirali Rusi.

Godinu prije, centralno obilježavanje bilo je u Banjoj Luci, kada su ponovo mladići u crvenim beretkama skandirali 'Za krst, za slavu', a širom manjeg bh. entiteta, u Bratuncu, Janji, Prijedoru... su u tih nekoliko dana napadnuti bošnjački povratnici.

Ni ove godine nećemo ostati uskraćeni ovakvih, sramotnih i za državu ponižavajućih scena jer, iako je sud zabranio obilježavanje, nadležne institucije šute.

Ukoliko slavite ovaj neustavni praznik, preporučujemo vam da pročitate tekst na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije