Objavljen izvještaj kako se BiH bori sa korupcijom

3
Radiosarajevo.ba
Objavljen izvještaj kako se BiH bori sa korupcijom
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je najviše nazadovala u borbi protiv korupcije, pokazala je to analiza Indexa percepcije korupcije za 2020. godinu koju redovno sprovodi Transparency International.

Također, prema istom izvoru, Bosna i Hercegovina je dobila najgoru ocjenu u posljednjih 9 godina što zorno pokazuje odbijanje vlasti u Bosni i Hercegovini da se suoče sa korupcijom i sprovedu neophodne reforme kako bi se smanjio nivo korupcije u zemlji.

Adekvatno procesuiranje korupcije predstavlja jedan od osnovnih uslova za napredak zemlje, a tu se posebno izdvaja procesuiranje korupcije na visokom nivou. U Mišljenju EU o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji stoji „Korupcija je raširena i svi nivoi vlasti pokazuju znakove da su pod kontrolom politike, što izravno utječe na svakodnevni život građana...

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Transparency International BiH od 2009. godine vrši kontinuiranu analizu procesuiranja korupcijskih krivičnih djela pred sudovima i tužilaštvima u BiH na osnovu zvaničnih statističkih podataka pravosudnih institucija u BiH.

Ovaj Izvještaj o analizi statističkih podataka pravosudnih institucija o efikasnosti i dijelom kvaliteta rada u otkrivanju, procesuiranju i sankcionisanju korupcijskih krivičnih djela za 2020. godinu je uporediv sa ranijim izvještajima koje je TI BiH sproveo, te je moguće pratiti trendove u procesuiranju korupcije u Bosni i Hercegovini.

Kao i prethodnih godina, predmet analize procesuiranja korupcijskih krivičnih djela predstavljaju statistički podaci koji su ustupljeni od strane VSTV-a BiH o radu pravosudnih institucija za 2020. godinu, piše Transparency International BiH.

Ovaj monitoring izvještaj obuhvata:

Opis trendova u procesuiranju korupcijskih krivičnih djela s obzirom na ukupan broj prijava u radu tužilaštava;
Opis trendova u procesuiranju korupcijskih krivičnih djela s obzirom na ukupan broj provedenih istraga;
Opis trendova u procesuiranju korupcijskih krivičnih djela s obzirom na ukupan broj podignutih optužnica;
Opis trendova u broju i strukturi presuda za korupcijska krivična djela; i
Opis trendova u kaznenoj politici u osuđujućim presudama za korupcijska krivična djela.

Kompletan dokument Monitoring procesuiranja korupcije 2020 možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije